Belépek a Pártba
06 április
2016
HÍR
781 látogató

Bodnár Zoltán: Az MNB az elmúlt évek legnagyobb banki panamájára készül?

A Magyar Liberális Párt felszólítja a Magyar Nemzeti Bank Stabilitási Tanácsát, hogy ne engedélyezze az MKB részvényeinek megvásárlását  a március 31-i közleményben kihirdetett nyertes konzorciumnak, amelynek vezetője a a luxemburgi bejegyzésű Blue Robin Investments S.C.A., tagjai a Metis Magántőke Alap és a Pannónia Nyugdíjpénztár,mert a konzorcium nem felel meg a nemzeti vagyonról szóló valamint a hitelintézetekről szóló törvényekben előírt feltételeknek.

A tegnap nyilvánosságra került céginformációk szerint az MKB Bank 45%-át megszerezni kívánó Blue Robin SCA valójában egy minimális, kevesebb mint 2 és fél millió forinttal rendelkező február 22-én alapított társaság, amelynek főtulajdonosát is csak idén február 10-én hozta létre egy szingapúri reklámcég, melynek tulajdonosi szerkezete, vagyoni helyzete megismerhetetlen.  Az MNB éppen ezért arról sem győződhetett meg, hogy a végső tulajdonos megfelelhet-e a hitelintézeti törvényben előírt feltételeknek. Az MKB vezérigazgatója, Balog Ádám valótlanul állította, hogy a Blue Robin Investments S.C.A. indiai és kínai magánbefektetők befektetéseit tömöríti.

Az MNB csalárd eljárásának gyanúját igazolhatja az a tény, hogy az elfogadott ajánlat beadásának határnapján, február 22-én alapították a luxemburgi céget, ám annak cégbejegyzésére csak ezt követően, március 8-án került sor. Így a még nem is létező luxemburgi cég nem vehetett részt az MKB átvilágításában. Az ajánlatokat az MNB értékelte, állítása szerint a legjobb nemzetközi gyakorlatnak megfelelő szempontrendszer szerint. Ezzel a képmutató hazugsággal azonban nem egyeztethető össze egy olyan vevő elfogadása, amely csak a jövőben tervez olyan jelentős tőkebevonást, amellyel biztosíthatja az MKB részvények megvásárlásához szükséges forrást. Nem felel meg a nemzetközi gyakorlatnak az, ha az MNB ma még ismeretlen –  jövőbeni esetleges végső -tulajdonosoknak adja el a nemzeti vagyon egy részét.

A Liberálisok felszólítják a Költségvetési Tanácsot, hogy a stabilitási törvényben foglalt jogkörében eljárva vizsgálja meg az MKB tervezett eladásának körülményeit, mindenekelőtt a nyertes konzorcium tagjainak megfelelőségét és véleményét hozza nyilvánosságra.

Fodor Gábor, a Liberálisok országgyűlési képviselője ma kezdeményezi Bánki Eriknél, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökénél a  bizottság rendkívüli ülésének összehívását és Matolcsy György jegybankelnök beszámoltatását a MKB értékesítésére kiírt pályázat lebonyolításának és értékelésének körülményeiről.

A Magyar Liberális Párt elfogadhatatlannak tartja az MNB eljárását, amellyel az adófizetők pénzén amúgy is szükségtelenül és indokolatlanul megvásárolt MKB-t, a nemzeti vagyon részét törvénytelenül ismeretlen, ellenőrizhetetlen és szakmailag elfogadhatatlan hátterű spekulánsok kezére akarja átjátszani.

Bodnár Zoltán, ügyvivő

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK