Belépek a Pártba
16 december
2017
HÍR
408 látogató

Bedarálná a Fidesz az önkormányzatokat? – Kósa Lajos zavaros választ adott a Liberálisoknak

Hiába fordult Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke kérdésekkel Kósa Lajoshoz, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterhez, érdemi választ ezúttal sem kapott. A Liberálisok arra lettek volna kíváncsiak, hogy milyen megfontolások, milyen stratégiai tervek alapján készült a Modern Városok Program, melynek országjárása során Orbán Viktor milliárdokat ígért különböző fejlesztések címén a megyei jogú városoknak.

A válaszokból is kiderült, hogy a Modern Városok Program nem megismerhető, nem átlátható, egyedi szerződéskötések vannak mögötte, így felmerül a gyanú, hogy végül hatalompolitikai és nem fejlesztési szempontok érvényesülnek. Mindez csak növeli az önkormányzatok kiszolgáltatottságát, azt a helyzetet erősíti, amelyben a hatalom kénye-kedve szerint jár el, osztogat, teljesíti – vagy nem tejesíti – ígéreteit. Nincs normatív rendszer, a helyi politikusok lobbitevékenysége, illetve a központi hatalomhoz való viszonya dönti el, ki mit kap. Patrónus-kliens rendszer alakul ki, ahol minden a „jó király” személyétől függ. A kialakult helyzet irracionalitását az is mutatja, hogy az önkormányzatok gyakran nem merik visszautasítani a megígért uszodát vagy sportpályát, bár tudják, hogy nem lesz pénzük az üzemeltetésre.

A megkerült válaszok alapján a Liberálisok számára egyértelművé vált, hogy az akció kizárólag a miniszterelnök imidzsének építésére szolgált. Azt a benyomást keltette, hogy a kormányfő mindenható úrként osztogathatja a közpénzt. A Liberálisok arra a kérdésre sem kaptak választ, hogy mennyiben felel meg a valóságnak az egyre többször emlegetett hír, miszerint a Fidesz lényegében felszámolná a magyar demokrácia egyik alapvető rendszerét, az önkormányzatiságot.

A Magyar Liberális Párt szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor a középkori, feudális viszonyok közé kormányozza vissza az országot. A rendszerváltás során sokunk éppen azért küzdött, hogy véget érjen a központi vezérlés korszaka és valódi önkormányzathoz jussanak a helyi közösségek. A Liberálisok szerint a 2018-as választás tétje az önkormányzati rendszer fennmaradása is, ezért olyan fontos, hogy a választók elmondják: nem kérnek a feudalizmusból, a XXI. században akarnak élni.

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK