Belépek a Pártba
11 március
2017
HÍR
1048 látogató

Az Orbán-kormány szétzúzta Budapest műemlékvédelmét

A Liberálisok felszólítják a kormányt, hogy vessen véget a műemlékek pusztulását okozó tendenciáknak, és egy, a kormányzattól teljesen független, megerősített jogkörrel bíró, önálló örökségvédelmi hivatalt hozzon létre! Mint ismeretes, a korábbi örökségvédelmi központot tavaly december 31-i hatállyal az illetékes szakminisztérium magába olvasztotta, miközben a központ szakmai munkáját régóta bénította már az önállóság felszámolásáról szóló kormányzati döntés.

Közben Budapest sorra veszítette el épített örökségének meghatározó elemeit, s úgy tűnik, hogy a szakmaiság háttérbe szorult a pénz és a hatalom erejével szemben. De hogyan is lenne elvárható egy minisztériumi osztállyá degradált műemlékvédelmi szerv munkatársaitól, hogy sikeresen vegyék fel a küzdelmet a miniszterrel, aki közben aktív résztvevője volt a budai várnegyedben található, a világörökség részét képező karmelita kolostor jóvátehetetlen szétbarmolását célzó kormányzati döntésnek? A Budai Vár szó szerint mindenáron való elfoglalása nem enged teret a műemlékvédelmi szempontoknak.

Mindemellett emlékezetes, hogy a Bem téri Radetzky-laktanya bontása során is helyrehozhatatlan károkat okoztak, hiszen a teljesen szétzilált és erőtlen műemlékvédelmi rendszer képtelen volt ellenállni a kormányzati hátszéllel támogatott befektetői nyomásnak, s csak a rendkívüli hazai és nemzetközi felháborodás tudta meghátrálásra kényszeríteni a kormányzatot, de addigra mar az épület egyik szárnyát porig rombolták.

Az ún. lerohasztás technikáját használva, ismeretlen hátterű befektetői csoportok is hozzájárulnak a budapesti műemlékek pusztulásához. E technika lényege, hogy a bontásra kiszemelt műemléképület tetőszerkezetét előbb megbontják, majd hagyják tönkremenni az épületet mindenféle adminisztrációs okokra hivatkozva, később pedig az így életveszélyessé minősített épületet lebontják. Ilyen gyanús körülmények között került végül lebontásra a Király utca 40 sz. alatti műemléképület, és most úgy látszik, ezt a sorsot szánták a Dózsa György út 74. sz. alatti Csengery-villának is.

Egy független, erős, jogköreiben kibővített örökségvédelmi hivatal képes lenne ellenállni a fideszes hátszéllel érkező műemlékpusztításnak és sikeresen vehetné fel a harcot a különböző bírói fórumokon a kormányzat Budapest értékeit tekintet nélkül tönkretevő, cinikus határozataival. A fővárost azonban nemcsak nem szereti, de egyáltalán nem is tiszteli az Orbán-kormány. Értékeinek elkótyavetyélése mögött ez a szomorú tény áll.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK