Belépek a Pártba
09 augusztus
2019
HÍR
566 látogató

Az Agrárkamara a tejfogyasztók után a dinnyevásárlóknak is hadat üzent

A Nemzeti Agrárkamara ismét feladatának érezte, hogy beavatkozzon szabad piaci folyamatokba: a magyarországi vásárlók érdekeit semmibe véve közleményben követelte egy multinacionális kereskedelmi vállalattól, hogy áruházaiban a jelenleginél drágábban forgalmazzon dinnyét.
A Liberálisok már több ízben – így például a tavalyi szabolcsi alma-válsággal vagy a tejpiaci helyzettel kapcsolatban – kifejtették, hogy a szabad piaci folyamatokba történő állami beavatkozás mindig a fogyasztói árak emelkedéséhez vezet, ez pedig alapvetően ellentétes a hazai fogyasztók érdekével.
A magyarországi vásárlók érdeke az, hogy minél olcsóbban tudjanak bármilyen élelmiszert, így például dinnyét vásárolni. Jelen társadalmi viszonyok között, amikor az alapvető élelmiszerek megvásárlása is számos családnak anyagi problémát jelent, különösen is káros tévút hazafias szólamokkal és nacionalista indulatokkal a fogyasztók érdeke ellenében a Magyarországon kapható dinnye – és más termékek – fogyasztói árának emelését követelni. Ezért a Liberálisok határozottan visszautasítják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontját a magyarországi dinnyeárakkal kapcsolatban, mert az egyaránt ellentétes a piacgazdaság alapelveivel és az árérzékeny magyarországi fogyasztók érdekeivel.
Álságos a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a magyarországi gazdákkal takaródzó érvelése: ha az Agrárkamara valóban a termelők érdekeit képviselné, akkor lépéseket tenne annak érdekében, hogy az európai uniós támogatások a hazai gazdák versenyképességét növeljék a kormánypárti oligarchák és nagybirtokosok további gazdagítása helyett. Szomorú tény, hogy a nyíltan kormánypárti választási kampányt folytató Agrárkamara nem a magyarországi gazdák érdekeit védi, hanem az Orbán-kormány politikai céljait szolgálja ki.
Magyarországon volt már olyan társadalmi-politikai berendezkedés, ahol nem a szabad piac, nem a kereslet és a kínálat elemi törvényszerűségei, hanem az állam határozta meg a különböző termékek eladási árát. Úgy hívták: Magyar Népköztársaság. Az államszocialista rendszer nem véletlenül omlott össze végül: annak csődje a piac feletti állami irányítás, a tervgazdaság egyenes következménye volt.
Sajnálatos, hogy az Orbán-rendszer a szabad piaci folyamatokba történő állami beavatkozás folyamatos erőltetésével gazdaságpolitikai elveit tekintve is egyre távolabb kerül Nyugat-Európától, miközben működésével feleleveníti az államszocialista múlt emlékeinek baljós árnyát.
Chladek Tibor
a Liberálisok Pest megyei elnöke,
a párt agrárszakértője
 
Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK