Belépek a Pártba
01 december
2014
HÍR
824 látogató

AIDS-világnap: nőtt a halálesetek száma Magyarországon

A kormány ahelyett, hogy mindent megtenne a HIV-fertőzés további terjedése ellen, ellehetetleníti a megelőzésben kulcsfontosságú szerepet betöltő civil szervezetek munkáját. Ennek következménye, hogy 2014-ben az első hat hónapban annyi ember halt meg AIDS fertőzésben hazánkban, mint tavaly egész évben. Ráadásul idén többen fertőződtek meg a HIV-vírussal, mint 2013-ban és a betegek között egyre többen vannak a 17 és 25 év közötti korosztályból.

Az AIDS világnapján kérjük a kormányt, hogy vegye figyelembe az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait, és tegyen meg mindent a betegség megelőzése érdekében. A szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarországon nagyon alacsony a szűrőhelyek száma, és a diagnózisra is több mint két hetet kell várni, holott már létezik olyan technika, amely 10 percen belül eredményt hoz. Meg kell erősíteni a tanácsadással és megelőzéssel foglalkozó szerveztek munkáját is.

Kulcsfontosságú lenne, hogy bővüljön a tűcsereprogram, ám ennek éppen az ellenkezője történik Magyarországon. 2013 augusztusában a józsefvárosi önkormányzat felszámolta a tűcserét biztosító Kék Pontot, és elüldözte az azt működtető alapítványt. A kerület fideszes polgármestere, Kocsis Máté ráadásul igaztalan vádakkal indított hadjáratot Székely László ombudsman ellen, miután az alapvető jogok biztosa kemény kritikával illette a Kék Pont ellehetetlenítését.

Úgy látjuk, a kormányzat semmilyen elkötelezettséget sem mutat az AIDS elleni küzdelemben, és ezzel ezrek életét sodorja veszélybe. Magyarországon ma 2 ezer regisztrált HIV-fertőzött él, de a tájékoztatás és a szűrőprogramok hiányossága miatt a betegek száma ennek duplájára nőhet.

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK