Belépek a Pártba
13 július
2015
HÍR
474 látogató

Áder János aláírásával újabb lépést tett az ország az orbáni autokrácia felé

Súlyos csapás érte ma a magyar demokráciát azzal, hogy a kormány az információszabadságot korlátozó törvénytervezetét a köztársasági elnök mindenféle aggály és alkotmányossági vizsgálat nélkül aláírta és ahogy a közérdekű adatok fizetőssé válásáról az Alkotmánybíróság elnöke nyilatkozott.

Magyarország Alaptörvénye szerint mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez. Ennek az alapjognak az érvényesítése az állam alapvető kötelessége. A közérdekű adatok igénylésére vonatkozó szabályok mostani módosítása az Alaptörvényben biztosított információszabadság megengedhetetlen korlátozását jelenti. A közérdekű adatok szolgáltatása az állami szerveknél nem valamiféle fizetős szolgáltatás, hanem alapvető feladataik része, ezért ennek költségeit az államnak kell biztosítania. Súlyosan sértik tehát a közérdekű adatigényléshez való jogot azok a rendelkezések, amelyek előzetes költségtérítés előírását teszik lehetővé.

Az Orbán-kormány működése során számtalan alkalommal megsértette már saját Alaptörvényét és most ezt tette Áder János is, aki normakontroll nélkül írta alá a Liberálisok szerint is alkotmányellenes törvényt. Külön fájó, de jól példázza a demokratikus értékrend leépülését az, ahogyan az alkotmányosság legfőbb őre, Lenkovics Barnabás a közérdekű adatigénylőkről nyilatkozik.

A mai nap a hazai demokrácia történetének újabb gyásznapja, mivel a  kormány ellenőrzésének, nyilvános elszámoltathatóságának egyik alapvető alkotmányos eszközét üresítették ki a döntéshozók az orbáni autoritárius állam kiépítésének következő lépéseként.

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK