Belépek a Pártba
12 december
2014
HÍR
804 látogató

A szegregációnak nincs helye az oktatásban

A Liberálisok szerint a szegregációt sehol, így az oktatásban sem lehet alkalmazni és elfogadni. Ennek a véleményének adott hangot ma Fodor Gábor a Törvényalkotási Bizottság ülésén a köznevelési törvény módosításának tárgyalásakor.

Mint ismert, a módosítás tartalmaz egy olyan passzust, mely szerint Balog Zoltán miniszter bizonyos esetekben rendeleti úton felmentést adhatna az egyenlő bánásmód törvény szegregációt tiltó kitétele alól.

Fodor Gábor, a testület független tagja  szerint  a kormánytagok tévesen érveltek a TAB ülésen akkor, amikor például a Gandhi Gimnáziumot is szegregációs intézményként minősítették, hiszen a szegregáció mindig egy kényszer, egy olyan elkülönítés, ami a személy akarata ellenére történik. Fodor Gábor az ülésen elmondta, hogy a  Gandhi Gimnáziumba bárki jelentkezhet, nemcsak romák. Az intézményt a roma nemzetiségi kultúra oktatásának zászlóshajója, ám ennek ellenére a kormány folyamatosan hátráltatja működését. Késik az intézményben a márciusban meghirdetett korszerűsítési beruházás, az Arany János  Kollégiumi Program normatívája 10 hónapos késéssel érkezik meg és jelentős a normatíva csökkentése is az állam részéről.

Bár a TAB ülésen a kormánypárti képviselők is a szegregáció ellen foglaltak állást, az elmúlt években mégis megakasztotta és visszafordította az állam néhány településen a deszegregációs folyamatokat. Példa erre a Huszár-telepi elhíresült ügy, melynek kapcsán éppen Balog Zoltán tárcája érvelt úgy, hogy az elkülönítés szolgálja hosszútávon az integrációt.

Fodor Gábor, az MLP országgyűlés képviselője
Bősz Anett, az MLP ügyvivője

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK