Belépek a Pártba
14 július
2018
HÍR
373 látogató

A protekcionizmus nem megoldás a magyarországi termelők gondjaira!

A Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége arra hívta fel a hazai fogyasztók figyelmét, hogy vásárlásaik során részesítsék előnyben a magyar tojást a külföldről behozottal szemben. Ez a szemlélet – amely hűen illeszkedik a kormánynak az EU közös piacának elemi szabályait figyelmen kívül hagyó, protekcionista gazdaságpolitikájához – mind a fogyasztók, mind pedig a magyarországi tojástermelők szempontjából kimondottan káros.

A történelem szemétdombjára került szocialista gazdasági rendszerrel szemben a liberális piacgazdaság körülményei között nem az államnak, kormányzati vagy szakmai szervezeteknek, hanem kizárólag a kereslet és a kínálat törvényeinek, a szabad piacnak a feladata az árak és ezzel együtt a fogyasztói magatartások kialakítása.

Magyarországnak, és így a hazai fogyasztóknak is elemi érdeke, hogy minél szabadabb verseny jöjjön létre az Európai Unió tagállamainak közös piacán, hiszen a piaci verseny minden termék vagy szolgáltatás, így például a tojás vagy más élelmiszererek esetében is a fogyasztói árak csökkenéséhez vezet.

Mivel a legtöbb magyarországi fogyasztó jövedelmi viszonyai okán kimondottan árérzékeny, nem várható el, hogy pusztán nemzeti büszkeségből két vagy több termék közül a drágábbat vásárolja meg amiatt, mert az itthon került előállításra. A magyar gazdák, így a hazai tojástermelők számára is az egyetlen út termelési hatékonyságuk és ezzel együtt versenyképességük növelése, hogy meg tudják állni a helyüket az Európai Unió közös szabad piacán belüli árversenyben a külföldi gazdálkodókkal, termelőkkel szemben.

Az agrárgazdaság valamennyi szereplője részéről, legyen szó akár egy szakmai szervezetről, akár a kormányról, óriási hiba a piaci folyamatokba való beavatkozás, a gazdasági protekcionizmus, hiszen az csak tovább csökkenti a hazai gazdálkodók, termelők versenyképességét, egyúttal pedig végső soron a fogyasztói árak növekedéséhez vezet. A Magyar Liberális Párt az agrárminisztérium élő lelkiismereteként mindent el fog követni annak érdekében, hogy az agrártárca elegendő hazai és EU-s forrást biztosítson a magyarországi gazdálkodók termelési hatékonyságának és versenyképességének biztosítása érdekében.

Chladek Tibor

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK