Belépek a Pártba
13 április
2017
HÍR
853 látogató

A marihuána legalizálását szorgalmazza a Magyar Liberális Párt

Budapest, 2017. április 12., szerda (MTI) – A marihuánafogyasztás legalizálását szorgalmazza a Magyar Liberális Párt, amely szerint a kriminalizáció nem vezet eredményre.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok elnöke, független országgyűlési képviselő szerdán a párt ifjúsági szervezete, a Liberális Fiatalok Társasága (Lift) által a témában szervezett budapesti rendezvényen úgy fogalmazott: “a liberális párt (…) zászlajára tűzi azt, hogy (…) végre kerüljön napirendre újra ez a kérdés: legalizáljuk a marihuánafogyasztást, és (…) lépjünk fel határozottan a kemény drogokkal szemben”.
Az ellenzéki politikus kijelentette, liberálisként nem hisz a tiltásban, de ez nem jelenti azt, hogy jó lenne kábítószereket fogyasztani.
Fodor Gábor szerint értelmetlen bűnözőként kezelni azokat, akik például fiatalon kipróbálják a marihuánát, és olyan megoldást kell találni, amely emberséges, értelmes és a szabadságjogainkat nem sérti.
Szavai szerint a marihuána legalizálása az egy szabadságjog. Szabadság a tekintetben, hogy az állam és a kormány ne szóljon bele a magánéletünkbe, legyen meg a lehetőségünk azt tenni magunkkal, amit szeretnénk, ameddig nem veszélyeztetünk másokat – mondta.
Hangsúlyozta: a kábítószer-fogyasztás baj, rossz, de “homokba dugja a fejét az, aki azt gondolja, hogy úgy lehet ezt a problémát kezelni, hogy kriminalizáljuk, büntető törvénykönyvi tényállást csinálunk belőle”.
Fodor Gábor szerint látni azt, hogy Magyarországon egy generáció több mint húsz százalékát érinti a marihuána legalizálása. Egyébként szerte a világon van egy ilyen folyamat, és azt tapasztalni, hogy nem ugranak meg a bűnözési statisztikák, “nem omlanak össze a nyugat-európai társadalmak azért, mert például a marihuánát legalizálják”. Átlátható és irányított mederbe terelik azt, ami egyébként is létezik – tette hozzá.
Fodor Gábor azt hangoztatta: a Fidesz drogpolitikája megbukott, olyan megoldást kell találni, ami embersége, értelmes és a szabadságjogainkat nem sérti.
Sermer Ádám, a Lift elnöke azt mondta, hogy várhatóan még a tavasz folyamán “előállnak” a legalizálásra kiterjedő törvényjavaslattal.
Tóth Csaba politológus, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója az amerikai legalizáció folyamatáról és hatásairól szóló eladásában arról beszélt, hogy a kérdésben a közhangulat “elképesztően gyorsan tud megváltozni”. Az Egyesült Államok az elmúlt tíz-tizenkét évben jutott el az illegális helyzetből oda, hogy ma már a lakosság majdnem fele legálisan fogyaszthat marihuánát, ha akar. Dominószerűen történt meg ez a fajta emancipáció – mutatott rá.
Volom András Magyarország ifjúsági ENSZ-küldöttje elmondta, hogy az ENSZ-nek “igazából” nincsen legalizációs és dekriminalizációs politikája. A jövőben a nemzetközi jog szintjéről biztosan nem várható, hogy a tagállamokra “nyomás helyeződjön azzal kapcsolatban, hogy a drogpolitikájukon változtassanak” – mondta.

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK