Belépek a Pártba
30 április
2020
HÍR
630 látogató

A Liberálisok benyújtották javaslataikat a fővárosnak az időseknek járó taxikuponnal kapcsolatban

Tisztelt Főpolgármesteri Kabinet!

Az alábbiakban szeretnék javaslatot tenni – a bécsi példához hasonlóan – a 65 év feletti rászoruló nyugdíjasok kuponos taxi támogatásának Budapesten történő megvalósításához.
A következőket tartalmazza a javaslatcsomag:
• anyagi források
• a kupon kibocsátása
• a kuponok elfogadása
• a kuponok beváltása

Bécsben kb 300.000 embert érint a 65 év felettiek taxikuponos támogatása, Budapesten ez kb 400.000 embert érintene. A kuponkibocsátás célja, hogy azok a 65 év felettiek, akik kénytelenek elhagyni otthonukat és felkeresni valamely egészségügyi intézményt, ne tömegközlekedéssel tegyék azt. Hiszen a tömegközlekedéssel történő utazás során akár 20-30 eset, átszállásokkal akár ennek a többszöröse is lehet a másokkal való találkozások, egy légtérben történő tartózkodások száma.
Taxival történő utazás során ugyanakkor kizárólag a taxissal találkozhat az utas. A kockázatok további minimalizálása érdekében több társaság is előírt már minden utazás után egy szigorú fertőtlenítés protokollt, sőt terjedőben van a sofőrt a hátsó ülésektől elválasztó fólia beszerelése is a taxikba, ennek költsége mára pár tízezer forintos költséggé zsugorodott.
A bécsi példából kiindulva, de nem azt másolva, a kuponokkal a fuvardíj felét lehetne kiegyenlíteni, azaz az igénybevétel során az utasoknak a fuvardíj kupon összegen felül fennmaradó részét ki kell egyenlíteniük készpénzzel, vagy bankkártyával.
Teljesen világos, hogy ebben a helyzetben nem várható el kizárólag a főváros vezetésétől, hogy a szükséges összeget teljes egészében rendelkezésre bocsássa, a források előteremtésében a kormányzatnak is szerepet kell vállalnia a járvány elleni védekezési alap terhére, ugyanakkor ebben az anyagban arról a lehetőségről esik szó, ami a főváros lehetőségeit illeti.

Anyagi források

A 31/2013. rendelet rendelkezik a Speciális taxiállomások üzemeltetéséről. A Főváros egyetlen, a BUD Zrt. részére üzemeltetésre átadott taxiállomásai a repülőtéri taxiállomások. A BKK, a Budapest Közút, és a BUD Zrt. által aláírt három oldalú megállapodásban minimális ellenszolgáltatást kap a Főváros annak ellenére, hogy a BUD Zrt. az utóbbi években, évente több mint 1 Milliárd Forint bevételre tesz szert a taxisok által befizetett repülőtéri taxi droszt használati díjakból.

A cél elérése érdekében a Főpolgármester kezdjen azonnali tárgyalást a BUD Zrt. képviselőivel annak érdekében, hogy a BUD Zrt. a taxisok által 2019 évben befizetett repülőtéri droszt használati díj 50%-t fizesse vissza a Főváros Közlekedés szervezője, azaz a BKK részére! Ezen összeg kb. 500 Millió Ft. (Ezen javaslat mellett megemlítjük, hogy a BUD Zrt, repülőtéri droszt használati díjból származó bevételével szemben minimális költségei merülnek fel, mert az állomások üzemeltetési költségeit is kifizettetik a taxisokkal a BUD Zrt-vel Közreműködő fél, azaz a Főtaxi Zrt. közreműködésével!)

A kuponok kibocsátása

A BKK a kerületekkel egyeztetve határozza meg a kupon felhasználásra jogosultak körét. Határozza meg az egy személy által beváltható kupon összegét, az utas által fizetendő rész mértékét. Bocsássa ki a kuponokat, illetve gondoskodjon a kerületekkel történő közreműködéssel a kuponok jogosultakhoz juttatásáról. A kuponok legyenek 2020. november 30.-ig elfogadhatóak, és 2020. december 31-ig beválthatóak.

A kuponok elfogadása

A BKK által meghatározott összegben és a fuvardíj mértékében bármely budapesti területi kiterjesztéssel rendelkező taxi gépkocsiban elfogadásra kerüljenek a kuponok oly módon, hogy az utast terhelő fuvardíj rész bankkártyával legyen kiegyenlíthető. A taxisnak átadott kupon, és a bankkártya elfogadás bizonylata igazolja az igénybevételt, és a szolgáltatás nyújtást.

A kuponok beváltása

A kuponok – melyeket a taxisok kötelesek lebélyegezni, dátumozni az átvétel során – beváltását a BKK végezze a Rumbach Sebestyén utcai ügyfélszolgálaton akár a droszt díj befizetés kompenzációjaként, akár a már befizetett droszt díj esetén visszafizetéssel. A kupon beváltás történhessen akár oly módon, hogy több taxis által igazoltan elfogadott kupont a taxitársaságok, a gépkocsikat üzembentartók váltanak be.
A fenti javaslat alapja lehet a 2020 év második felében megvalósítható további taxi rendelet reformnak, melynek keretén belül javasoljuk az érdekelt felek bevonásával az egyeztetést a következő változásokról,

•2021 évtől a taxi szolgáltatás nyújtás jogosultságát nem a taxi gépkocsinak, hanem a taxit vezető személynek szükséges biztosítani a Főváros részéről annak érdekében, hogy szabályszegés esetén a taxi gépkocsivezető legyen reális mértékben szankcionálható. A gépkocsi vezetők aktív nyilvántartását a BKK-nak szükséges megvalósítania egy online bejelentő rendszer segítségével, mely adattal történő folyamatos feltöltése kizárólag a több gépkocsivezetőt foglalkoztatóknak jelentene többlet feladatot. (Az „egy autó, egy gépkocsivezetős üzem” esetében egyetlen nyilatkozattételi kötelezettség szükséges.)
•A BKK részére hatósági jogkört kell biztosítása az ellenőrzésekhez, és a szabálysértések esetén a Főváros hatáskörén belüli szankcionálás megvalósítása érdekében.
•Speciális taxiállomás üzemeltetési feltételeinek áttekintése. A jelenlegi – minimum aggályos helyzet – megszüntetése.

Kérem fontolják meg javaslataimat, a részletek egyeztetésében állok rendelkezésükre. Várom szíves válaszukat.

Budapest, 2020.április 30.

Tisztelettel,

Szabadai Viktor,
a Magyar Liberális Párt
budapesti választmányának elnöke

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK