Belépek a Pártba
07 február
2018
HÍR
579 látogató

A liberális ügyek nélkül nem lehet teljes a Változás Szövetsége

A Liberálisok a 2014-18-as ciklusban elsősorban ügyek mentén kívántak alternatívát állítani, és egyszersmind az egész demokratikus ellenzék szakpolitikai ajánlatát bővíteni. Több ügyben jött létre olyan ellenzéki együttműködés, amely azt mutatja, hogy a demokratikus ellenzéken belüli különbségek dacára lehetséges a közös politikai cselekvés. Ilyen ügyek közé tartozik az oktatás, a választási rendszer reformja, az egészségügy és a nyugdíjasok helyzete.

Bizonyos témákban ugyanakkor a Liberálisok következetes liberális álláspontot képviseltek. Az általunk képviselt saját ügyek közé tartozik a kannabisz legalizációja, az állam és az egyház szétválasztása, az eutanázia, Magyarország uniós elköteleződése, a civil szervezetek védelme és kvótakérdésben az EU-párti következetesség. Ezeknek az ügyeknek és a liberális választók képviselete nélkül nem lehet teljes a Változás Szövetsége, nem lehetséges a kormányváltás – erről beszélt Sermer Ádám, a Liberálisok elnökhelyettese mai sajtótájékoztatóján.

Az alábbiakban a Liberálisok saját ügyeit és az azzal kapcsolatos törekvéseinket részletezzük:

  1. Kannabisz legalizációja

A kannabisz legalizálása olyan politikai ügy, amely valós társadalmi támogatottsággal rendelkezik. Reprezentatív mérésünk szerint a megkérdezettek 18 százaléka ért egyet a marihuána legalizálásával. A kannabisz orvosi célokra való engedélyezésével a megkérdezettek 41 százaléka ért egyet.

A kannabisz legalizálásában több százezer honfitársunk érintett, akikből a kormány jelenlegi politikája minden ésszerűséget nélkülözve csinál bűnözőt. Ha ugyanis a kormány következetesen betartatná a saját törvényeit, akkor több mint félmillió magyar állampolgárt küldhetne elterelésre vagy börtönbe marihuána fogyasztása miatt.

A kormány nemzeti drogstratégiája, amely 2020-ra az irreális szermentes Magyarország illúziójával próbálja meg hitegeti a magyar választókat, nyilvánvalóan megbukott. A tétlenkedésnek pedig komoly veszélyei vannak. Ahogy maga a drogstratégiáért felelős államtitkár, Czibere Károly is fogalmazott, az elsősorban vidéki kistelepüléseken népszerű dizájnerdrogok miatt nemzedékek fognak kihullani. A dizájnerdrogok elleni harc legfontosabb eszköze a sokkal kevésbé veszélyes marihuána legalizálása lenne. A szenvedélybetegségek elleni küzdelem eszköze az ártalomcsökkentés és felvilágosítás, nem a büntetőjog. A megfélemlítés nem vezet sehova, el kell ismerni a marihuána rekreációs és egészségügyi használatát.

Fodor Gábor országgyűlési képviselő, a Liberálisok elnöke éppen ezért nyújtott be ebben a tárgyban először törvényjavaslatot Magyarországon. A Liberálisok ezen kívül két népszavazási kérdést is benyújtottak a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

  1. Eutanázia

Magyarországon az 1997. évi CLIV. törvény rendelkezik a passzív eutanázia feltételeiről és lehetséges eseteiről. Ez a szabályozás azonban nem oldja meg az olyan betegségben szenvedők helyzetét (pl. Alzheimer-kóros, Parkinson-kórós), akik számára a passzív eutanázia nem nyújt megoldást. Ideje társadalmi vitát kezdeni arról, hogyan lehet szabályozni az aktív eutanáziát. Ideje elkezdeni arról beszélni, hogy mi történjen azokkal a gyógyíthatatlan betegekkel, akik a méltó végstádiumot választják. Az emberi méltóság mindenekfölött való mivoltának ellentmond az emberhez nem méltó élet vállalásának kötelezettsége: senkit nem lehet arra kötelezi, hogy akarata ellenére életben maradjon. Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője több cikket írt a témában, a Liberális Magyarországért Alapítvány pedig konferenciát is rendezett az eutanázia témájában, hogy végre társadalmi vita nyílhasson a méltóságteljes életvég kérdéskörében.

  1. Egyházi és világi iskolák

Az egyházi iskolákban tanulók száma 2010 és 2016 között 81 százalékkal nőtt. Az egyházi iskolák száma ugyanebben az időszakban 69 százalékkal nőtt. Jelenleg 95 településen csak egyházi általános iskola választható, valamint 39 olyan település van, ahol csak egyházi, illetve vallási tevékenységet végző szervezet tart fenn gimnáziumot.

A magyar lakosság 78 százaléka úgy gondolja, hogy minden településen elérhetőnek kellene lennie világi oktatásnak is. 74 százalék egyetért azzal, hogy az egyházi és a világi iskolába járó gyerekekre ugyanannyi fejpénz kell, hogy jusson. A megkérdezettek többsége azzal is egyetért, hogy ne kerülhessenek állami iskolák egyházi kézbe a diákok és a szülők megkérdezése nélkül.

Ehhez képest az utóbbi években többször került sor arra, hogy semmibe vették a helyi közösségek autonómiáját, a helyi demokráciát és a gimnáziumi férőhelyeket csökkentették, az egyházi iskolákat pedig kiemelten támogatták.

Fodor Gábor éppen ezért indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja meg az iskolák finanszírozását, mivel azzal, hogy az állami fenntartású intézményekben tanuló diákokra kisebb fejpénz jut, mint az egyházi iskolákba járó társaikra, az állam a vallás- és lelkiismeret szabadságát veszi semmibe. A Liberálisok szerint ezzel a kormány egy hozzá világnézetileg közel álló, szűk rétegnek, a keresztény-konzervatív elitnek kívánt kedvezni más társadalmi csoportok kárára.

  1. EU

A Liberálisok célja egy olyan külpolitikai program kidolgozása, ami valódi alternatíva lehet a Magyarországot elszigetelő, a szabad világtól és demokrata szövetségeseinktől elszakító, öntörvényű és agresszív orbáni külpolitikának. Ez az Európa iránt elkötelezett, nyugatos, modern, európai Magyarország programja.

A közvélemény-kutatások is azt igazolják, hogy a magyar választók többsége szerint Magyarországnak az EU-val való kapcsolatait kellene erősítenie, nem Oroszországhoz közeledni. A megkérdezettek 60 százaléka szerint az EU Magyarország szövetségese.

  1. Civilek

A civil szervezetek függetlensége, autonómiájának megteremtése érdekében szükség van egy olyan átlátható költségvetési támogatási rendszer kialakítására, ami független a szűklátókörű hatalompolitikai manőverektől. A civil függetlenség garantálása érdekében a Liberálisok javasolják, hogy az SZJA civil szervezeteknek felajánlható része emelkedjen 1-ről 2 százalékra. Annak érdekében, hogy egyetlen társadalmi csoport se essen ki a civil érdekvédelem látószögéből, kezdeményezzük továbbá, hogy a személyi jövedelemadót nem fizető, 16 éven felüli személyek az előző évi átlagfelajánlással megegyező mértékű utalványt kapjanak a központi költségvetés terhére.

  1. Kvótareferendum

A Liberálisok menekültügyben a kezdetek óta a problémák helyi megoldását,  valamint egy jogállami következetességet támogatnak. Ez utóbbi értelmében humanitárius kötelezettségeinknek meg kell felelni és a nemzetközi szerződésekben foglaltakat végre kell hajtani. Mindez azonban azt is jelenti, hogy a menekültekkel szembeni védelmet addig kell biztosítani, amíg a fenyegetettség szülőföldjükön fennáll. A menekültügy kezelése csak az európai szolidaritás talaján képzelhető el. A magyar kormány azonban nem a probléma megoldásában, hanem annak felszínen tartásában érdekelt.

A kvótareferendum kampánya során egyedül a Liberálisok képviseltek következetes, EU-párti gondolkodást. Az óriási kommunikációs ellenszélben és agresszív közéleti klímában mégis volt 40 ezer választó, amelyik támogatta a liberális álláspontot.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK