Belépek a Pártba
03 december
2018
HÍR
653 látogató

A lélektani akadálymentesítés az elsődleges feladatunk

A fogyatékossággal élők világnapján a Liberálisok arra hívják fel a figyelmet, hogy fogyatékos honfitársaink nem tudnak részt venni a társadalom vérkeringésében, ezen pedig változtatnunk kell. Az akadálymentesítés hiányos mivolta mellett lélektani okok vezettek ide: az integrált oktatás, az érzékenyítő nevelés gyerekcipőben járnak, a fogyatékkal élők bérmunkapiaci foglalkoztatása jelentősen korlátozott.

Míg a kontinens szerencsésebb felén jellemzőbb, hogy fogyatékkal élők és ép társak dolgoznak és szabadidős programokat szerveznek közösen, addig hazánkban az is kérdés, hogy mozgássérültek használhatják-e a metró teljes szakaszát, valamint van-e lehetőségük alacsonypadlós buszon segítséget kapni a sofőrtől. A szabad világban egyre több Down-szindrómás szerez diplomát, játszik színtársulatban, vagy kezd modellkarriert építeni, Magyarországon pedig még az enyhe Asperger-szindrómás gyerekeknek is meggyűlik a bajuk az iskolarendszerrel.

Egy kerekes székest nem a széke tesz fogyatékossá, hanem a rámpát nélkülöző lépcső. Egy siket és nagyothalló vagy egy gyengén látó osztálytárs a többieknek is sokat taníthat puszta jelenlétével egy iskolában arról, hogy sokfélék vagyunk, de méltóságunkban egyenlőnek kell lennünk, ezért pedig az ép társak és a társadalom szervezői felelősek. A fogyatékossággal élők világnapján mind a lélektani, mind a fizikai akadályok lebontása mellett tesszük le a voksunkat.

Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK