Belépek a Pártba
27 május
2018
HÍR
468 látogató

A kormány tegyen lépéseket a sertéstartók megsegítése érdekben!

A sertéspestis magyarországi megjelenése miatt már több ország jelentett be embargót a magyar sertéshús-exporttal szemben. Az ország jelentős távol-keleti piacai, így például Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea és Kína, továbbá Oroszország és Ukrajna is lezárta határait a magyar sertéshús előtt. A már bejelentett embargó a magyar sertésexport 30-40%-át, közel 50.000 tonna sertéshúst érint. Ez a magyar éves termelés 11%-a.

Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak adott május 22-i interjújában a sertéspestis kapcsán úgy fogalmazott, hogy a kormány termelői kompenzációt nem tervez, mert nincs válság. A miniszter – aki mint ismeretes, a sertéspestis megjelenéséért is a migránsokat tette felelőssé a kormánypártok uszító politikai üzenetei jegyében – ezen kijelentéséből is látható, hogy egy sajátos álomvilágban él, amely köszönőviszonyban sincs a tényekkel és a magyarországi agrárium szereplői által megtapasztalt hétköznapi valósággal.

Az elmúlt hetekben már 20%-ot csökkent a sertéshús felvásárlási ára, ez önmagában is válságos helyzetbe sodorta a sertéstartókat, különös tekintettel pedig a kisebb üzemméretű, családi jellegű gazdaságokat, amelyek esetében az egyre csökkenő felvásárlási árak még a termelői önköltséget sem fedezik.

Az exportlehetőségek szűkülésével nyilvánvalóan nőni fog a belföldi kínálat, ami a sertéshús felvásárlói árának további csökkenéséhez, így pedig a sertéstartók amúgy is válságos piaci helyzetének további romlásához fog vezetni.

A Magyar Liberális Párt felszólítja Nagy István agrárminisztert, hogy a Földművelésügyi Minisztérium mielőbb dolgozzon ki hatékony intézkedési tervet a sertéspestis megjelenése által okozott károk enyhítésére, és tegyen érdemi lépéseket a magyarországi sertéságazat, különös tekintettel a kis- és közepes üzemméretű, családi gazdaságok válságos helyzetének enyhítése érdekében.

Chladek Tibor, a Liberálisok agrárpolitikai szakértője

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK