Belépek a Pártba
27 március
2017
HÍR
399 látogató

A hétvége jó hírei Németországból és Bulgáriából

Vasárnap tartományi választásokat tartottak a németországi Saar-vidéken és parlamenti választásokat Bulgáriában. Mindkét választásnak önmagán messze túlmutató jelentősége van.

A Saar-vidéki tartományi választás az első megmérettetés azóta, hogy Martin Schulz átvette az SPD vezetését és pártjának népszerűsége megközelítette a tizenkét év óta vezető CDU népszerűségét. Ezt a választást egyfajta főpróbának tekintik az őszi Bundestag-választás előtt. Megnyugtató, hogy Angela Merkel pártja nagy fölénnyel  megnyerte a tartományi választást, 11 százalékkal megelőzte az SPD-t és közel hat százalékkal több szavazatot kapott mint 2012-ben, míg az SPD egy százalékot veszített akkori eredményéből is. Üröm az örömben, hogy a szélsőséges bevándorlásellenes AfD is bejutott a tartományi parlamentbe hat százalékos eredménnyel, míg a liberális FDP, akárcsak a Zöldpárt, nem érte el az 5 százalékos küszöböt. Ezzel a választással növekedett Merkel újraválasztásának esélye, ami a jelenlegi válságos időkben a stabilitás és a folyamatosság pozitívumát képviseli.

Bulgáriában az volt a tét, hogy az orosz befolyás egy újabb EU és NATO-tagállamban válik dominánssá. A tavalyi elnökválasztást magabiztosan nyerte a Moszkva-barát szocialista jelölt és komoly esély volt arra, hogy a parlamenti választásokon is Putyin szocialista csatlósai nyernek. Boriszov miniszterelnök GERB nevű jobboldali, Nyugat-barát pártja egyértelmű győzelmet aratott és ezzel sikerült feltartóztatni az orosz befolyásszerzést és behatolást a NATO stratégiailag fontos délkeleti szárnyán. Az igazsághoz tartozik, hogy a GERB győzelme ellenére Oroszországnak továbbra is nagyon erős pozíciói maradtak Bulgáriában.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK