Belépek a Pártba
23 március
2018
HÍR
504 látogató

Szent-Iványi István: Április 8-án változtathatunk Magyarország megítélésén is

Csütörtök este a Stand up for Europe magyarországi szervezete Európa jövőjéről rendezett vitát az Európa Kávéházban. A rendezvényre valamennyi komolyan vehető pártot meghívtak, csak a Fidesz nem fogadta el a meghívást. A Liberálisokat Szent-Iványi István, az MSZP-t Ujhelyi István, a Párbeszédet Béres András, a DK-t Eörsi Mátyás, az Együttet Hajdú Nóra, az LMP-t Meszerics Tamás, a Momentumot Berg Dániel, a Jobbikot Staudt Gábor képviselte a rendezvényen, a vitát pedig Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke moderálta.

Szent-Iványi István a vitában kifejtette, hogy a Magyar Liberális Párt elkötelezett Európa-párti politikai erő, amely az erős, integrált Európában hisz. Az Európai Egyesült Államok ma nincs napirenden, de hosszútávon inspiráló modell az európai liberálisok számára. Szent-Iványi bírálta Staudt Gábor, a Jobbik képviselőjének álláspontját a nemzetek Európája koncepció kapcsán. Szent-Iványi szerint az integráció éppen azért jött létre, hogy túllépjen és meghaladja a korábbi nemzetek Európa-modelljét, amely két világháborút eredményezett és állandó vetélkedést, feszültséget tartott fenn a nemzetállamok között. A mai kor nagy kihívásai, a migráció, a klímavédelem, a nemzetközi terrorizmus, a gazdasági versenyképesség vagy éppen Oroszország agresszív törekvéseivel szemben az egyes nemzetállamok gyengék és erőtlenek, ezekre a kihívásokra csak közösen tudjuk megtalálni a hatékony választ.

A migráció kapcsán elmondta, hogy átfogó megoldást a kérdésre csak európai együttműködés hozhat. Világos különbséget kell tenni a menekültpolitika és a bevándorlási politika között. A bevándorlási politika továbbra is nemzetállami hatáskör. Szent-Iványi szerint számunkra a kanadai modell lehet példaértékű, ahol gondos vizsgálat és kidolgozott pontrendszer alapján döntenek a kérelmezők befogadásáról.  A politikai menekülteket megilleti a menedékjog, ez azonban nem a letelepedésről szól, hanem átmeneti menedék addig, amíg a menedékkérő hazájában nem rendeződnek a viszonyok. A Liberálisok külügyi szakpolitikusa a kerítést eredetileg ellenezte, mert nagyon rossz jelképnek tartja, ma viszont nem támogatja a lebontását, mert annak lebontása és helyettesítése korszerű, hatékony határellenőrzési eszközökkel nagyon költséges lenne. A kerítésnek most az a funkciója, hogy azokhoz a kapukhoz terelje a menedékkérőket, ahol bejuthatnak a menedékstátusra valóban jogosult bevándorlók.

Szent-Iványi István Magyarország rossz megítélése kapcsán azt mondta: most egyedülálló lehetősége van a magyar választóknak, hogy ezen változtassanak: április 8-án dönthetnek úgy, hogy ez a megítélés javuljon. Ugyanakkor igaz, hogy az országimázs nagyon sérült és egy új kormánynak sem lenne könnyű azt helyrehozni. A Liberálisok szakpolitikusa a rendezvényen minden külföldi politikai partnerét arra kérte, hogy tegyen egyértelmű különbséget a magyar kormány tevékenysége és Magyarország, illetve a magyarok között, és soha ne Magyarországot és a magyarokat bírálja, ha a kormány tevékenységét kívánja kritizálni.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK