Belépek a Pártba
31 augusztus
2015
HÍR
634 látogató

35 éve alakult meg a lengyel Szolidaritás

35 évvel ezelőtt, 1980. augusztus 31-én írta alá Lech Wałęsa, az Üzemközi Sztrájkbizottság elnöke és Mieczysław Jagielski miniszterelnök-helyettes azt a megállapodást, amely alapján megalakulhatott a  Szolidaritás Független Önkormányzó Szakszervezet. A munkások akkori követelései közül egyik sem volt önmagában rendszerbontó, ám együtt mégis megroppantották a rezsimet.

A Szovjetúnióban, illetve a szovjet érdekszférába tartozó ún. szocialista országokban a Szolidaritás megalakulása előtt nem működhetett a párttól független szervezet. A Lengyel Egyesült Munkáspárt kénytelen volt ezt tudomásul venni, bár képtelen volt belenyugodni, hogy léteznek általa nem irányítható struktúrák. Jaruzelski puccsa néhány évre még biztosította a kommunista párt hatalmát, de a ’80-ban 10 millió tagot számláló Szolidaritás mozgalmat nem tudták megtörni. Az internálások bebörtönzések dacára Közép-Kelet Európa legnagyobb és legtekintélyesebb ellenzéki szervezete maradt, és a ’89-es, részben szabad választás után a térség első ,,ellenzéki” kormányát alakíthatta meg.

A 80-as évek lengyel rendszerbontói példaként állhatnak a mai Magyarország ,,rendszerbontói” előtt is, emlékezzünk tehát ma azokra, akik lépésenként, egymás iránt szolidaritást vállalva bontottak le egy pártállami rezsimet.

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK