Belépek a Pártba
03 szeptember
2018
HÍR
363 látogató

Tűzoltásra van szükség az oktatási rendszerben – Problématérképet vittünk az Emmi épületébe

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok országgyűlési képviselője az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt hívta fel a figyelmet az oktatási rendszer legégetőbb gondjaira egy problématérkép segítségével, amit a sajtótájékoztató után át is adott az Emmi dolgozóinak.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány oktatáspolitikájának legnagyobb hibája, hogy a helyi közösségek a szabadságukkal fizettek a financiális tehermentesítésért: jól mutatják ezt a jelenleg is zajló iskolaigazgató-válságok is. Az autonómia hiánya mellett a tanárhiány is jelentős: több ezer tanári állásra keresnek embert – emelte ki a Liberálisok politikusa. Hozzátette: Jelenleg 96 olyan település van, ahol kizárólag egyházi általános iskola van, további 40 település csak egyházi fenntartású gimnáziummal rendelkezik. Az egyházi iskoláknak nincs körzeti felvételi kötelezettsége, így erősítik a szegregációs folyamatokat. Az olló a finanszírozás miatt is nyílik egyházi és állami iskola diákjai közt, mert egyházi iskolák egy főre vetítve 3,6-szoros támogatásban részesülnek az adófizetők pénzéből. A lemorzsolódási ráta 12,5 százalékos, de a hátrányos helyzetű gyerekek tanulását és integrációját segítő tanodákat nem támogatja megfelelően az állam.

A Liberálisok négypontos megoldási javaslata

  1. Ösztöndíj-program a pályakezdőknek, akik vállalják, hogy egy elmaradott régióban pótolják a tanárhiányt.
  2. Az önkormányzatok tehermentességét fenntartó normatív támogatás, amely azonos súllyal kezeli az egyházi és világi iskolákat. Az önhibájukon kívül alulfinanszírozott településeken megemelt normatíva segítené a helyi közösség esélyegyenlőséghez való hozzáférését.
  3. Az iskolaigazgatót az iskolapolgárok ajánlásával a helyi tantestületnek kell választania, a helyi önkormányzati testület egyetértési jogot gyakorol.
  4. Normatív támogatást a tanodáknak!

A Liberálisok szerint azonnali és átfogó változtatásokra van szükség, hogy a magyar oktatás versenyképes tudást adjon a diákoknak. A változáshoz első lépésként vissza kell adni az intézmények autonómiáját, függetlenségét és szabadságát, és a szakmára kell bízni, hogy saját maga alakítsa ki a jövő tantervét és oktatási programját.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK