Belépek a Pártba
08 január
2018
HÍR
522 látogató

Túl erős évkezdet – Magyarország úton az elszigetelődés felé

Orbán Viktor büszkén állapította meg a minap a lengyel és az ír miniszterelnök budapesti látogatása kapcsán, hogy erős az évkezdet. A Liberálisok szerint azonban túl erős is, félő ugyanis, hogy ezért magas árat kell majd az országnak fizetnie. A következő hónapokban három, Európa és benne Magyarország jövőjét meghatározó ügyben döntenek. Most indulnak az egyeztetések a következő hét éves költségvetési keretről, az első félévben várható döntés a közös menekültpolitikáról, és megindul az euróövezet reformfolyamata is. Ezért különös jelentősége van annak, hogy mennyire konstruktív és együttműködő, vagy éppen destruktív és elutasító magatartást mutat Magyarország ebben az időszakban.

Mind a lengyel miniszterelnökkel folytatott tárgyalások, mind a miniszterelnök bajorországi látogatása azt erősíti, hogy a kormány nincs tisztában a tetteinek a súlyával. A magyar-lengyel kormányfői találkozón megerősítették a két kormány korábbi mereven elutasító álláspontját a közös szolidaritáson alapuló menekültpolitikával kapcsolatban. Bajorországban a kormányfő a koalíciós tárgyalások kényes időszakában támadta Angela Merkel kancellár menekültpolitikáját, míg a külügyminiszter éles vitába keveredett Martin Schulz SPD elnökkel, potenciális alkancellárral.

A magyar kormány nemzetközi megítélését az sem segítette, hogy Orbán Viktor politikáját szélsőséges politikusok dicsérték az elmúlt hetekben is. Előbb Geert Wilders nevezte az év emberének a magyar miniszterelnököt, majd Marine Le Pen, a francia szélsőséges párt elnöke követendő példaként hivatkozott Magyarországra Lengyelország és Ausztria mellett.  Mindeközben az Európa jövőjéről a magyar Visegrádi Négyek elnökségének védnöksége alatt tervezett konferencia meghívott főelőadói között is megjelentek szélsőséges szereplők, nemzetközileg ismert botrányhősök, mint Milo Yiannopoulos és Götz Kubischek.

A Magyar Liberális Párt szerint az ország jobban járna egy gyengébb évkezdettel – egy konstruktív, együttműködő külpolitikával. Mindeközben egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Magyarország számára kedvező fordulatra csak a 2018-as országgyűlési választások adnak esélyt.

SzentIványi István, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok külügyi szakpolitikusa

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK