Belépek a Pártba
15 július
2019
HÍR
107 látogató

Tiltakozunk a független bíróságok kivéreztetése ellen

Ma, a bíróságok napján a független bírói intézményrendszerre emlékezünk, melynek halálos ítéletét ez év áprilisában írta alá az illiberális Fidesz-állam. Ma arra a napra is emlékezünk, amikor az Orbán-rezsim botrányos módon erőszakolta át a Parlamenten a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló jogszabályt, amely alapjaiban sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Bár a kormány elhalasztotta a törvény hatály lépését, félő, hogy az Orbán-rezsim hosszú távú céljai között továbbra is szerepel a közigazgatási bíróságok felállítása. Az új bírói rendszerben Orbán Viktor minisztere által kinevezett bírók döntenének a választási bizottságot, a rendőrséget és az önkormányzatokat érintő ügyekben. A Fidesz-kormány kiválasztottjai ítélkezhetnének az ellenzéki tüntetésekről, a sztrájkokról, a választási csalásokról és a közérdekű adatok visszatartásával kapcsolatban is.

A Magyar Liberális Párt szerint nyilvánvaló, hogy nem beszélhetnénk független és pártatlan bíróságról, ha annak tagjairól, a bírák kinevezéséről és leváltásáról a végrehajtó hatalom képviselője, az igazságügyi miniszter egy személyben döntene. Ezért kértünk Áder Jánostól előzetes, majd utólagos normakontrollt, és az ellenzék ezért fordult közösen is az Alkotmánybírósághoz. Sajnálatos módon sem a köztársasági elnök, sem az Alkotmánybíróság nem talált kivetnivalót abban, hogy a jövőben a bírák ne a törvények, hanem a kormánypártok hatalma felett őrködjenek. Szomorúnak tartjuk, hogy az államfő és az Alkotmánybíróság együttesen asszisztált a független bíróságok kivéreztetéséhez, az Orbán-rezsim bebástyázásához, és ahhoz, hogy a kormány tagjai elkerülhessék a későbbi esetleges elszámoltatásokat.

A Liberálisok továbbra is kiállnak a bíróságok függetlenségéért, és mindent megtesznek azért, hogy ne állhassanak fel a közigazgatási bíróságok a jövőben. Mert közös felelősségünk van abban, hogy megállítsuk az illiberális Fidesz-kormány ámokfutását!

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
22 április 2016
HÍR
Liberálisok a Föld napjára: A Fidesz politikájából hiányzik az előrelátás és a környezetvédelem
A Liberálisok szerint Magyarország számára szomorú ünnep a Föld napja. A Fidesz az elmúlt években háttérbe szorította a környezetvédelem ügyét, és több megbocsáthatatlan lépést is tett hazánk természeti értékeivel szemben...
22 június 2016
HÍR
Szolidárisak vagyunk a béremelésükért küzdő önkormányzati dolgozókkal
A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal azokkal az önkormányzati dolgozókkal, akik ma munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérhelyzetükre.

Videók

LiBERÁLiSOK