Belépek a Pártba
15 július
2019
HÍR
60 látogató

Tiltakozunk a független bíróságok kivéreztetése ellen

Ma, a bíróságok napján a független bírói intézményrendszerre emlékezünk, melynek halálos ítéletét ez év áprilisában írta alá az illiberális Fidesz-állam. Ma arra a napra is emlékezünk, amikor az Orbán-rezsim botrányos módon erőszakolta át a Parlamenten a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló jogszabályt, amely alapjaiban sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Bár a kormány elhalasztotta a törvény hatály lépését, félő, hogy az Orbán-rezsim hosszú távú céljai között továbbra is szerepel a közigazgatási bíróságok felállítása. Az új bírói rendszerben Orbán Viktor minisztere által kinevezett bírók döntenének a választási bizottságot, a rendőrséget és az önkormányzatokat érintő ügyekben. A Fidesz-kormány kiválasztottjai ítélkezhetnének az ellenzéki tüntetésekről, a sztrájkokról, a választási csalásokról és a közérdekű adatok visszatartásával kapcsolatban is.

A Magyar Liberális Párt szerint nyilvánvaló, hogy nem beszélhetnénk független és pártatlan bíróságról, ha annak tagjairól, a bírák kinevezéséről és leváltásáról a végrehajtó hatalom képviselője, az igazságügyi miniszter egy személyben döntene. Ezért kértünk Áder Jánostól előzetes, majd utólagos normakontrollt, és az ellenzék ezért fordult közösen is az Alkotmánybírósághoz. Sajnálatos módon sem a köztársasági elnök, sem az Alkotmánybíróság nem talált kivetnivalót abban, hogy a jövőben a bírák ne a törvények, hanem a kormánypártok hatalma felett őrködjenek. Szomorúnak tartjuk, hogy az államfő és az Alkotmánybíróság együttesen asszisztált a független bíróságok kivéreztetéséhez, az Orbán-rezsim bebástyázásához, és ahhoz, hogy a kormány tagjai elkerülhessék a későbbi esetleges elszámoltatásokat.

A Liberálisok továbbra is kiállnak a bíróságok függetlenségéért, és mindent megtesznek azért, hogy ne állhassanak fel a közigazgatási bíróságok a jövőben. Mert közös felelősségünk van abban, hogy megállítsuk az illiberális Fidesz-kormány ámokfutását!

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
22 június 2016
HÍR
Szolidárisak vagyunk a béremelésükért küzdő önkormányzati dolgozókkal
A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal azokkal az önkormányzati dolgozókkal, akik ma munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérhelyzetükre.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.
22 április 2016
HÍR
Liberálisok a Föld napjára: A Fidesz politikájából hiányzik az előrelátás és a környezetvédelem
A Liberálisok szerint Magyarország számára szomorú ünnep a Föld napja. A Fidesz az elmúlt években háttérbe szorította a környezetvédelem ügyét, és több megbocsáthatatlan lépést is tett hazánk természeti értékeivel szemben...
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
08 június 2016
HÍR
Szent-Iványi István: Értelmetlen az osztrák-magyar adok-kapok
Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a menekültek visszaküldéséről Ausztria és hazánk vezetői között.

Videók

LiBERÁLiSOK