Belépek a Pártba
08 június
2016
HÍR
2143 látogató

Szent-Iványi István: Értelmetlen az osztrák-magyar adok-kapok

Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a menekültek visszaküldéséről  Ausztria és hazánk vezetői között. A kisstílű vita rámutat arra, hogy az összetett és bonyolult menekült-kérdésben a nemzetállami megoldások külön-külön nem működnek.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter jelezte, hogy 4400 menekültet kívánnak a Dublini Egyezmény értelmében a közeljövőben visszaküldeni Magyarországra. Kovács Zoltán kormányszóvivő ezt élesen visszautasította és kijelentette, hogy egyetlen menekültet sem veszünk vissza. Ez azért meglepő, mert a magyar kormány eddig azt állította magáról, hogy következetesen betartja a Dublini és a Schengeni Egyezményeket, erre hivatkozva utasította el a Dublini Egyezmény reformjára tett  bizottsági javaslatot is. Ausztria részéről viszont azért furcsa ez a szándék, mert tavaly ősszel az osztrák Közigazgatási Bíróság minősítette nem-biztonságos országnak Magyarországot.

A történtek is rávilágítanak, hogy a különutas politika csak a feszültségeket növeli és az egyes országokat arra ösztönzi, hogy a másik kárára keressék a kiutat. Itt az ideje, hogy mind Magyarország, mind Ausztria az európai közös megoldás iránt kötelezze el magát – ahogyan azt Navracsics Tibor uniós biztos is ajánlotta – és felhagyjon az egymás hibáztatásának és a nehézségek áthárításának  kisded játékával.

Szent-Iványi István, külpolitikai szakértő

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.
22 április 2016
HÍR
Liberálisok a Föld napjára: A Fidesz politikájából hiányzik az előrelátás és a környezetvédelem
A Liberálisok szerint Magyarország számára szomorú ünnep a Föld napja. A Fidesz az elmúlt években háttérbe szorította a környezetvédelem ügyét, és több megbocsáthatatlan lépést is tett hazánk természeti értékeivel szemben...
22 június 2016
HÍR
Szolidárisak vagyunk a béremelésükért küzdő önkormányzati dolgozókkal
A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal azokkal az önkormányzati dolgozókkal, akik ma munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérhelyzetükre.

Videók

LiBERÁLiSOK