Belépek a Pártba
08 június
2016
HÍR
2484 látogató

Szent-Iványi István: Értelmetlen az osztrák-magyar adok-kapok

Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a menekültek visszaküldéséről  Ausztria és hazánk vezetői között. A kisstílű vita rámutat arra, hogy az összetett és bonyolult menekült-kérdésben a nemzetállami megoldások külön-külön nem működnek.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter jelezte, hogy 4400 menekültet kívánnak a Dublini Egyezmény értelmében a közeljövőben visszaküldeni Magyarországra. Kovács Zoltán kormányszóvivő ezt élesen visszautasította és kijelentette, hogy egyetlen menekültet sem veszünk vissza. Ez azért meglepő, mert a magyar kormány eddig azt állította magáról, hogy következetesen betartja a Dublini és a Schengeni Egyezményeket, erre hivatkozva utasította el a Dublini Egyezmény reformjára tett  bizottsági javaslatot is. Ausztria részéről viszont azért furcsa ez a szándék, mert tavaly ősszel az osztrák Közigazgatási Bíróság minősítette nem-biztonságos országnak Magyarországot.

A történtek is rávilágítanak, hogy a különutas politika csak a feszültségeket növeli és az egyes országokat arra ösztönzi, hogy a másik kárára keressék a kiutat. Itt az ideje, hogy mind Magyarország, mind Ausztria az európai közös megoldás iránt kötelezze el magát – ahogyan azt Navracsics Tibor uniós biztos is ajánlotta – és felhagyjon az egymás hibáztatásának és a nehézségek áthárításának  kisded játékával.

Szent-Iványi István, külpolitikai szakértő

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK