Belépek a Pártba
04 március
2018
HÍR
411 látogató

Szabadságot, egyenlőséget az iskolákban! – Sermer Ádám a PSZ oktatáspolitikai fórumán

Sermer Ádám, a Liberálisok elnökhelyettese a Pedagógusok Szakszervezete PSZ oktatáspolitikai fórumán szólalt fel, és ismertette a Magyar Liberális Párt oktatással kapcsolatos elképzeléseit, alapvetéseit.

A legfontosabb gondolatok a Liberálisok oktatási alapelveiből:

– A társadalmi kohézió megerősítése vagy helyreállítása kulcskérdés az ország jövőjének szempontjából. Fel kell oldani a szociális, életszínvonalbeli, területi szakadékok szűkítését, a gettósodás és leszakadás kialakult zárványait, célunk a minél kiterjedtebb középosztályosodás elősegítése, támogatása a tudás és képességfejlesztés révén.

– Az önszerveződéssel nem csak felemelkedni tud egy társadalom, de abban is segíthet, hogy ténylegesen bekapcsolódhassunk az Európai Unió vérkeringésébe.

– Elsőrendű kérdés az állampolgári közösség megerősítése vagy helyreállítása. A helyesen felfogott oktatás képességeket fejleszt mások megértésére, másokkal való kommunikációra, az együvé tartozás felismerésére, a közösségi értékek felismerésére és elfogadására, a szolidaritásra.

– A liberális oktatás alapvetése a tanulás szabadsága. A tanszabadság elve értelmében kellő teret kell adni a magukkal szemben felelős egyének és közösségek választásainak.

Az oktatáspolitikánk megvalósítása a gyakorlatban:

– Törvénymódosító-javaslattal felszámolnánk a KLIK-et, és visszaadnánk a helyi közösségeknek az iskolát, a helyi önkormányzatokat vagy az önkéntesen létrehozható önkormányzati társulásokat tennénk meg intézményfenntartónak, és egységes állami normatívát írnánk elő minden nem magániskolában tanuló diák után.

– A hátránykiegyenlítés érdekében financiálisan segítenénk a leszakadókat abban, hogy kikerüljenek jelenlegi, folytonosan újratermelődő helyzetükből.

– A tanszabadság helyreállítását a tankönyvliberalizációval, és egy új Nemzeti Alaptanterv megfogalmazásával segítenénk.

– Olyan Nemzeti Alaptantervet hoznánk létre, amely mozgásteret biztosít a pedagógusoknak arra, hogy fejlődési tempóhoz igazíthassa a tananyagot. A Liberálisok elismerik: a pedagógusi pálya egy önálló értelmiségi pálya. Nincs ember az oktatási rendszeren belül, aki a diákok egyéni és közösségi igényeit jobban ismeri, mint a saját tanáruk.

– Vissza kell állítani az egyetemek, főiskolák autonómiáját. Meg kell szüntetni a konzisztóriumot és a kancellár intézményét!

Sermer Ádám felszólalását ide kattintva hallgathatja meg! 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK