Belépek a Pártba
09 április
2016
HÍR
498 látogató

Szabadai Viktor: Valótlanságokat állított Tarlós és Kocsis az agglomerációs kormányzati megállapodásról

 

A fővárosi költségvetés elfogadásakor – Tarlós István és Kocsis Máté állításával ellentétben – nem volt semmiféle kormányhatározat és megállapodás az agglomerációs közlekedés állami átvételéről. A városvezetés félrevezette a budapestieket, a közgyűlést és úgy fogadtatta el a büdzsét, hogy abban 12,4 milliárd forintnak semmiféle fedezete nem volt és ma sincs.

A Fővárosi közgyűlés február 17-én fogadta el Budapest költségvetését, melynek bevételi oldalára az agglomerációs közlekedés állami átadásából 12,4 milliárdot tervezett. A Liberálisok már a költségvetés tárgyalásának napján felhívták a figyelmet arra, hogy ennek a 12,4 milliárd forintnak nincs fedezete, hiszen a kormányzati, szóbeli ígéreteken kívül semmiféle írásos megállapodás nem született a Főváros és a kormány között, az erről szóló tárgyalások már folytak ugyan, de nem értek véget megegyezéssel. Tarlós István és Kocsis Máté is közleményben reagált, arra, hogy a Liberálisok szerint törvénytelenség történt a büdzsé elfogadásával. Mindketten azt állították, hogy a büdzsé elfogadásának napján érvényes kormányhatározat rendelkezett a HÉV állami átvételéről és ennek pénzügyi garanciáiról.

Mára kiderült, hogy mindketten valótlanul állították a kormányhatározat létét. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Liberálisok írásbeli kérdésére adott válaszában elismerte, hogy a kormányhatározat csak február 25-én, azaz a költségvetés elfogadása után született, a konkrét megállapodást pedig csak április 7-én írták alá a felek.

A kormány és a Főváros között megszületett megállapodás ugyanakkor csak havi 500 millió forintos állami előlegről szól, miközben Tarlós havi 1 milliárdot tervezett, azaz semmi garancia nincs arra, hogy a főváros valóban megkapja azt a 12,4 miliárdot, amit a költségvetésben elképzelésként (és nem valóságként) a megszavazásakor szerepelt. Tovább nehezíti a HÉV állami kézbevételét, hogy arra egy külön céget kell létrehozni, tehát a főpolgármester állításával szemben ki van zárva, hogy az átadás júliusban megvalósuljon.

A Liberálisok – miután egyértelműen kiderült, hogy a főpolgármester és a Fidesz budapesti elnöke is valótlanságokra alapozva terjesztette elő és fogadtatta el Budapest költségvetését – keresik a jogorvoslati lehetőséget a felelősségrevonásra és vizsgálják, történt-e hatáskör túllépés a budapestiek kárára.

Szabadai Viktor, a Budapesti Választmány elnöke

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK