Belépek a Pártba
21 február
2020
HÍR
716 látogató

Szabadai Viktor: Legyen újra piaci alapú a taxizás Budapesten!

A Magyar Liberális Párt régóta harcol a közösségi fuvarszolgáltatás ellehetetlenítése és a taxis hiénák felszámolása ellen. A Liberálisok képviseletében végig egyeztettem a piac több szereplőjével, fuvarozókkal, érdekképviseleti szervezetek vezetőivel, és ebből alakult ki az az álláspont, hogy a taxi rendelethez hozzányúlni csak akkor lehet, ha első lépcsőben a piaci alapot teremtjük meg, és utána következhet az árak felszabadítása. Le kell tisztítani a piacot a kiskapuktól, a szélhámosoktól, és lehetőséget adni arra, hogy maguk között kialakíthassák a tisztességes árakat.

Budapesten jelenleg nem adottak a feltételek a szabadpiac kialakításához a taxis hiénák és az őket ellenőrző szervek nem megfelelő eszköztára miatt Hatósági intézkedésekkel meg lehet oldani, hogy egy szabályozott, átlátható, tiszta piaci verseny alakuljon ki, ahol egyértelmű szabályok uralkodnak és az utasok biztonságban érezhetik magukat. Olyan szabályokat kell kialakítani, hogy a hiéna probléma ne mérgezze tovább a taxi társadalmat.
A taxi engedélyek kiadása szigorú nyilvántartás szerint történne, országos összehangolás alapján. Kötelező, szervezett költségmentes tagság legyen a szabadúszóknak is, ahol nyilvántartható lesz, mikor voltak jelen és mit csináltak. Környezetvédelem szempontjából kiemelten fontos szabályozás, hogy az elektromos autót használó taxisok kedvezményekben részesüljenek, hogy minél elterjedtebb legyen az új irányvonal, csökkentve ezzel a levegő szennyezettségét.

Tisztességes árversenyt kell kialakítani, ami fellendíti a piacot, a taxisoknak az államtól független működés kell. Innovatív lehetőségek kialakítása is fontos, az Uberhez hasonló közösségi szolgáltatások fellendítenék a piac működését. Nem a zárjegy nélküli cigi piacát akarjuk visszahozni, ne azért legyen olcsóbb a taxizás, mert valaki nem fizeti meg a költségeket, hanem itt is szigorú szabályokat várunk.

Elsődlegesnek tartom, hogy a taxizás a szabadpiac szabályai szerint működjön, ami az utasok és a taxisok érdekeit is szolgája, mert így a legalacsonyabb áron lehet igénybe venni a legjobb minőségű szolgáltatást. Elengedhetetlen tehát, hogy biztos hátteret teremtsen Budapest a taxizásnak, mert ekkor tud kialakulni és hatékonyan működni a szabad verseny. Budapest pedig ezzel nyerne a legtöbbet.

Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt budapesti választmányának elnöke

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK