Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

19 július
2018
HÍR
220 látogató

Szabadai Viktor: Az Ikarus repülése és zuhanása, avagy egy újabb NER-sztori

Nagy szavak, szép ígéretek – ócskaság, félrevezetés, lenyúlás.
Varga Mihály – akkor még nemzetgazdasági miniszterként – tavaly a Nemzeti Buszstratégia részeként 2020-ig 3500 db új hazai gyártású buszt ígért.
Sajnos kiderült, itt sem a hazai ipar fejlesztése, a versenyképességünk növelése, munkahelyek teremtése volt az elsődleges cél, hanem valami egészen más. Mondhatnánk csak a szokásos.
Az eredeti Ikarus-hoz semmilyen módon nem kapcsolódó, névbitorlási jogvitában álló Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft (Ikarus EAG) volt az ún. Nemzeti Buszstratégia kiszemeltje. A választás persze nem véletlen: a cég egy olyan másik cég tulajdona, amelynek többségi tulajdonosa Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás.
Mint kiderült, a Matolcsy-rokonság cége a szerződéses vállalásait már nem tudta teljesíteni, pedig a szállítási határidőket is módosítottak a javukra.
A Modulo 168d típusból a Volánbusz 180 darabot vásárolt volna, de a BKV vette volna meg az első harmincat összesen 2,7 milliárd forintért.
A 30 buszból a BKV a módosított szállítási határidők után csak tízet kapott meg, és a 10 buszra vonatkozóan a BKV műszaki és biztonsági kifogásokat fogalmazott meg (mint pl. a tervezettnél 75 cm-rel rövidebbek a járművek, amik komoly menetbiztonsági kockázatot jelentenek). Ezt követően a BKV Igazgatósága döntése alapján a BKV elállt a szerződéstől.
Mint ismeretes, a 3-as metró felújítása azért nem indulhatott évekig, mert a kormányzat blokkolta a főváros buszbeszerzését, ami a metrópótló buszok üzembeállítása miatt volt nélkülözhetetlen. A fővárosi közgyűlés fideszes képviselő szinte versenyt futva egymással vetették le napirendről a buszbeszerzést mindaddig, amíg a BKV meg nem köthette a Matolcsy-rokonság cégével a szerződést, más buszgyártóknak esélyt sem adva. A károkozás itt is tetemes.
A közben csődöt jelentő Ikarus EAG mind a fejlesztést, mind pedig a gyártást hitelből finanszírozta, így a csődjelentést követően a cég teljes tartozása a Zoom.hu szerint a következő: a cégnek 3,9 milliárd forint hiteltartozása van az MKB Bank felé, 3 milliárd forint tartozása a beszállítók felé, 2,6 milliárd forint kötbér-tartozása a Volán felé, 344 millió forint kötbér-tartozása a BKV felé.
A BKV és a Volánbusz mellett a hat regionális közlekedési központnak is megküldtem a közérdekű adatigényesünket, hogy világos legyen, hogy az érintett vállalatok pontoson milyen szerződéseket is kötöttek az azóta köddé vált, erős kormányzati hátszéllel rendelkező céggel.
A közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát követően mindenképpen szükségessé válik lefolytatni azt a vizsgálatot, amely során kiderül, történt-e, és amennyiben igen, akkor ki részéről történt nyomásgyakorlás a köztulajdonban álló cégek irányába, hogy a Matolcsy család cégével szerződjenek.
A levél itt olvasható:
KÖZÉRDEKŰ ADATIGÉNYLÉS
BKV Zrt. Bolla Tibor Elnök-vezérigazgató
Tisztelt Vezérigazgató Úr!
Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján közérdekű adatigényléssel fordulok Önhöz.
Kérem, hogy küldje meg részemre a BKV Zrt. és az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. között 2017. január 1-től megkötött szerződéseket.
Kérem, hogy a kéréshez kapcsolódó valamennyi dokumentumot másolatban csatolja.
Adatigénylésem információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 26. §-ának (1), 28. §-ának (1) és 29. §-ának (1) bekezdésein alapul, kérem, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésemnek 15 napon belül tegyen eleget. A legegyszerűbb technikai megoldás érdekében kérem, hogy elektronikus úton a liberalisok@liberalisok.hu címre küldjék lehetőleg a közölt adatokat doc vagy pdf kiterjesztésű file-okban.
Amennyiben erre nincsen lehetőség, úgy egy CD-lemezre mentve rögzítsék az adatokat és a Budapest 1051 Hercegprímás u. 18. számra küldjék a választ. Amennyiben kizárólag papír alapú másolásra van lehetőség, úgy a dokumentumok másolásával kapcsolatban felmerülő indokolt költségek megtérítését természetesen vállalom, a költségek mértékére vonatkozóan azonban előzetes tájékoztatást kérek az Infotv. 28. §-ának (3) bekezdése alapján.
Amennyiben a világhálón elérhetőek az általam kért információk, kérem, hogy az adatszolgáltatást az adatot tartalmazó nyilvános forrás megjelölésével szíveskedjen teljesíteni az Infotv. 30. §-ának (2) bekezdésével összhangban.
Együttműködését előre is köszönöm!
Budapest, 2018. július 18.
A Magyar Liberális Párt képviseletében
Hozzászólás


01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
HÍR
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók