Belépek a Pártba
12 december
2016
HÍR
677 látogató

Romániai választások – A Liberálisok a román-magyar viszony rendezését várják

Szent-Iványi István, a Liberálisok külügyi szakpolitikusa hétfői budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, korábban feszült viszony alakult ki a két ország között, amiben mindkét kormánynak komoly felelőssége volt.
Az olyan provokatív lépések, mint a magyar diplomaták letiltása a román nemzeti ünnepi fogadáson történő részvételről vagy a bukaresti diadalívre visszahelyezett Budapest felirat nem szolgálják egyik ország érdekét sem – mondta, hozzátéve: ezért mind a magyar, mind az új román kormánytól elvárják, hogy tegyen aktív lépéseket a kapcsolatok normalizálása érdekében.
Szent-Iványi István pártja nevében gratulált a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezette magyar összefogásnak a választási eredményekhez.
Az összefogás – amit a liberálisok mindig is szorgalmaztak – meghozta az eredményét: nemcsak bekerültek a magyarok a parlamentbe, hanem fontos tényezővé is váltak, sőt akár kormányzópárt is lehetnek – mondta. Hozzátette: örülnek, hogy a Fidesz belátta, hogy az általa folytatott megosztó politika nem vezet eredményre, és egyedül az összefogás a megoldás, nemcsak Romániában, hanem a többi környező országban is.
A politikus gratulált a liberális ALDE pártnak is, amely szintén bekerült a román parlamentbe, és valószínűleg kormányzati pozícióba is kerül.
Az eddigi legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) fölényesen, a voksok csaknem 46 százalékát megszerezve nyerte meg a romániai parlamenti választásokat. Az RMDSZ 6 százalék körüli támogatottsággal juthat be a bukaresti törvényhozásba a vasárnap este közzétett első becslések szerint.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK