Belépek a Pártba
21 május
2019
HÍR
578 látogató

Rétvári Bence száz évvel le van maradva

A Magyar Liberális Párt visszautasítja Rétvári Bence nyilatkozatát, miszerint – szó szerint idézzük: „a legharcosabb feministáknak is tapsol­niuk kellene, hogy Magyarország ilyen mértékben támogatja a nőket; hogy biztosítja számukra a választás szabadságát és lehetőségét. De persze ők ilyenkor mélyen hallgatnak.” Ezek szerint az Emmi parlamenti álltamtitkára úgy véli, minden nőnek köszönetet kellene mondania a Fidesz-kormányzatnak, hogy élhetnek alapvető jogaik egyikével, a választás szabadságával, amit a 20. század eleje óta, azaz több mint száz éve biztosít a mindenkori magyar kormányzat. Nem hittük volna, hogy a szüfrazsettek több mint száz éve kimondott célkitűzése 2019 Magyarországán, az Európai Unió tagországában újra érvényes lesz: „Mi azért harcolunk, hogy eljöjjön az idő, amikor egy születendő kislány egyenlő esélyekkel vág neki az életnek, mint fiútestvérei.” Mégis, ez az 1914-ben megfogalmazott alapvetés egy országgyűlési képviselőnek, kormánytagnak, magát kereszténydemokratának valló politikusnak köszönhetően újra aktuálissá vált.

Hihetnénk, hogy az „emberminisztérium” államtitkára szándékosan provokál, hogy elterelje a figyelmet az osztrák-magyar botrányról, a Strache-ügyről. Ha azonban Kövér László és Gulyás Gergely múlt heti, homofób kijelentéseit vizsgáljuk, rá kell jönnünk: Rétvári Bence mondatai is csak Orbán Viktor gondolatvilágát tükrözik. A múltba néző kormányfő és a Fidesz kirekesztő, gyűlöletkeltő kijelentései ugyanis egyáltalán nem állnak távol a száz évvel ezelőtti állapotoktól. Azoktól az évektől, amikor egyáltalán választójoghoz juthatott a magyar nők egy része. Sőt, a fideszesek – szavaik szerint – visszatérnének az 1895 előtti időkhöz, amikor még egyetemre sem jelentkezhettek a magyar nők. Liberális politikusok kellettek ahhoz akkoriban, hogy a női egyenjogúságot a törvény szintjére emeljék.

A Rétváriéhoz hasonló nyilatkozatok újra és újra ráébresztenek minket arra: az alapvető emberi jogainkért a XXI. században is meg kell harcolnunk. A Magyar Liberális Párt azért dolgozik, hogy eljöjjön az idő, amikor már nem kell nap, mint nap kiállnunk az egyenlő bánásmódért, az egyenlő méltóságért, mert az, hogy minden ember egyenlő, mindenki számára megkerülhetetlen alapvetés lesz.

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK