Belépek a Pártba
07 április
2016
HÍR
504 látogató

Putyin győzelme Hollandiában – Európa és Ukrajna vereséget szenvedett

Alacsony, de az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel mellett Hollandiában  választók 61,1 %-a a tegnapi népszavazáson elutasította az EU-Ukrajna megállapodás megerősítését és ezzel kétségessé tette a megállapodás hatályba lépését.

A népszavazás eredménye nagy győzelem Putyin elnök számára, aki gazdasági, titkosszolgálati és katonai nyomásgyakorlással sem tudta elérni, hogy a társulási megállapodás az EU és Ukrajna között ne jöjjön létre. A holland választók segítségével sajnos úgy tűnik, hogy elérheti célját. Az európai egységfolyamat hívei Hollandiában vereséget szenvedtek, mert nem tudták megértetni a választókkal ennek a népszavazásnak a valódi tétjét. Az igazi tét az EU szavahihetősége, komolyan vehetősége és cselekvőképességének fenntartása, ami tegnap óta sokkal nehezebb. A holland választók vélhetően nem Putyinnak akartak szívességet tenni, hanem inkább az EU iránti növekvő bizalmatlanságnak és fenntartásaiknak kívántak hangot adni.

A holland népszavazás erős figyelmeztetés mindazoknak, akik az egységfolyamat eredményeit szeretnék megőrizni, hiszen a csendes többség elbizonytalanodása és kiábrándulása az EU-ellenes, Oroszország által támogatott szélsőségek sikeréhez vezethet. Mindez nagyon rossz előjel a június 23-i brit népszavazás előtt és nem véletlen, hogy a Brexit kampány vezetői kitörő örömmel üdvözölték a holland népszavazás eredményét. Ha az európai vezetők nem képesek az eset tanulságait levonni, akkor az egész egységfolyamat súlyos válságba zuhanhat.

Szent-Iványi István, külpolitikai szakértő

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK