Belépek a Pártba
04 február
2017
HÍR
557 látogató

Putyin Budapesten – Eltérően értékelték politikusok az orosz elnök látogatását

Budapest, 2017. február 3., péntek (MTI) – Eltérően ítélték meg különböző pártállású politikusok Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki budapesti látogatását a Liberális Magyarországért Alapítvány által Kompország Keleten – orosz befolyásszerzés Magyarországon és Európában címmel szervezett pódiumbeszélgetésen, pénteken Budapesten.

Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke úgy vélte, kár a csütörtöki találkozót kiemelni a magyar-orosz kapcsolatokból, a két ország normális, konszolidált kapcsolatokra törekszik, és ebben nem tekinthető rendkívüli eseménynek, ha a vezetőik találkoznak. Magyarország rendszerváltozást követő politikájában világos cél volt az euroatlanti integráció, ami megvalósult, és világosan látjuk, milyen szövetségeknek vagyunk a tagjai – hangsúlyozta. Hozzátette: emellett viszont nem kérdőjelezheti meg senki, hogy Oroszországgal is szükséges kiegyensúlyozott kapcsolatokat fenntartani.
Mint mondta, Magyarország energiabiztonsága ma Oroszország nélkül nem szavatolható, és ebben nem Magyarország a hibás. A gazdasági szankciókkal nem értek el semmilyen hatást, márpedig Európa érdeke a stabil kapcsolatok kialakítása Oroszországgal – vélekedett.
Gulyás Gergely emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, hogy a minszki megállapodás betartását várja minden féltől, és ezt az ukrán miniszterelnöknek is elmondta a budapesti látogatásakor. Nem csak Magyarország keresi ma a kapcsolatot Oroszországgal – fűzte hozzá.
Ungár Péter, az LMP külpolitikai szakszóvivője kifejtette: a külpolitika feladata a nemzeti érdekek képviselete a világban, ebbe a gazdasági érdekképviselet is belefér, de vannak országok, amelyek megelőzik Oroszországot a kereskedelmi kapcsolatainkban, mégsem ápolunk velük ilyen szoros kapcsolatot, nincsenek évenkénti bilaterális találkozók.
Úgy látja, a szankciós politika válaszlépés volt, és nehéz jobban megsérteni a magyar érdekeket annál, mint ha Oroszország bevonul egy szomszédos országba. Azt is mondta, hogy a “merjünk kicsik lenni” külpolitikával nem lehet a magyar érdeket képviselni.
Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusa kiemelte: Oroszországban elnyomó, despotikus rendszer van, ami önmagában is problematikussá teszi a kapcsolatok fenntartását vele. Moszkva egy új jaltai megállapodást akar, hogy a saját térfelén azt tehessen, amit akar, de egy ilyen esetleges leosztásban Magyarország könnyen oda kerülhet, ahol volt valamikor – vélte.
A liberális politikus szerint Puytinnak nagy siker, hogy egy NATO- és EU-tagállamban szívesen fogadták, mindenben egyetértettek vele, így elérte, amit akart.
Szent-Iványi István kitért rá: a magyar kormány politikája az energiafüggőséget konzerválja, sőt felerősíti, holott “nem olyan nagy ez a függőség, mint képzeljük”.
Kész Zoltán független országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: az elmúlt hét-nyolc év “legfigyelemreméltóbb pálfordulása” az, ahogy Orbán Viktor nyugatbarát politikusból “Putyin magyar hangjává változott”, kérdés, hogy milyen okokból tette ezt. Nehéz pragmatizmussal indokolni a közeledést Oroszországhoz – közölte.
A képviselő szerint hasonló dolgok történnek most Magyarországon, mint Oroszországban, “politikusként és emberként” is elítéli, amit a kormányfő tesz.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK