Belépek a Pártba
10 május
2019
HÍR
641 látogató

Orvosi kannabisz egy rákkutató szemével – A karcagi cigánytelepről a kutató laboratóriumig

Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje pódiumbeszélgetés keretében kérdezte Horváth József neves rákkutatót az orvosi kannabisz gyógyító hatásáról, hazai és nemzetközi felhasználásáról, dekriminalizálásának és legalizációjának lehetőségeiről és sürgősségéről az On Liberty – A Szabadelvű Gondolkodásért-, a Szabadságért Alapítvány és a LiFT – Liberális Fiatalok Társasága rendezésében.

A beszélgetés Horváth József példa nélküli életútjának bemutatásával kezdődött, hiszen a rákkutató hitének és kitartásának köszönhetően a lehető legmélyebbről, egy karcagi cigánytelepről jutott el egészen a kutató laboratóriumok világáig. Hitt abban, hogy példát mutathat, nem csak a roma magyar fiatalok, de a többségi társadalom számára is.

Horváth József elmondta: az ország legfejlettebb laboratóriumi közegében is dolgozhatott a Debreceni Egyetemen, a kutatómunkát azonban sok esetben jelentősen nehezíti a forráshiány. Míg az amerikai rendszerben intézményesített módon, nagytőkések bevonásával finanszírozzák a kutatásokat, Magyarországon még nem találkozott olyan független tőkéssel, aki a rákkutatásba fektetne.

 

Horváth óriási problémának tartja, hogy az orvosi kannabisz a magyar társadalom többségi gondolkodásában nincs szétválasztva a rekreációs használattól, és azt, hogy szinte kizárólag idegen nyelvű szakirodalma létezik a témának. Sermer szerint egy nyugtató- , altató- és fájdalomcsillapító-függő országban, ahol kiemelkedően magas a daganatos megbetegedések és halálesetek száma, problémát jelent a regnáló kormány és annak vezetőjének, Orbán Viktornak a személyes alulinformáltsága és hozzáállása. Ennél viszont még fájóbb, hogy felelős miniszterként Kásler Miklós annak ellenére sem tesz semmit, hogy ő maga onkológus professzor, az Európai Unió pedig idén februárban kiadott állásfoglalásában arra ösztönzött minden tagállamot, hogy az orvosi kannabisz használata elől minden akadályt gördítsenek el.

Horváth elmondta: próbál minden nála jelentkező betegnek segíteni: az elsődleges cél mindig a szenvedés csökkentése, a sugár- és kemoterápiás kezelések és a hozzájuk tartozó gyógyszerek kínzó mellékhatásainak mérséklése, de néhány esetben a daganat ellenszereként is funkcionálhat az orvosi kannabisz. A növény felhasználási területei között kiemelt szerepet játszik a tüneti kezelés mellett a prevenció, hiszen a kannabisznak vérnyomás és vércukor csökkentő hatása is lehet, valamint bizonyos típusú daganatok ellenszereként is funkcionálhat.

A rákkutató elmondása szerint a kannabisz széleskörű orvosi felhasználása ellenére számos orvos teljesen elzárkózik a használatától, de az is jelentős problémát jelent, hogy a kutatási eredményeit, és a hozzá forduló betegek sikereit sem tudja publikálni magyar nyelven, mert hazánkban erre nem adnak felületet.

Sermer Ádám ígéretet tett arra, hogy létrehoz egy fórumot, amelyben – számítva Horváth segítségére is, – kizárólag szakemberek fognak dolgozni annak érdekében, hogy létrejöjjön a régóta várt Orvosi Kannabisz Program. Bősz Anett, a Liberálisok parlamenti képviselője – aki szintén a jelenlévők között volt –azt ígérte meg: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a fórum által elkészített anyagok eljuthassanak az illetékes jogalkotókhoz.

Sermer Ádám a rendezvény végén arra is ígéretet tett, hogy főpolgármester-jelöltként egy másik akadály, a félelem ellen is jó mintát próbál felmutatni Budapesten keresztül a helyi szintű fogyasztást és birtoklást érintő dekriminalizációval, lehetővé téve, hogy az orvosok, a kutatók és a betegek lehetőségeit se korlátozza egy esetleges jogi retorzió. A főpolgármester-jelölt azzal zárta a beszélgetést, hogy folytatni kell a munkát, és ha egyszer a jelenlegi kormány is megérti, mennyi emberen segítene az orvosi kannabisz, nem lesz tovább ellenérve még személyesen Orbán Viktornak sem.
A beszélgetést élőben közvetítettük a Liberálisok Facebook-oldalán:
https://www.facebook.com/magyarliberalisok/videos/2298080843799979/
Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK