Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

26 március
2018
HÍR
261 látogató

“Orbán nem lenne miniszterelnök uniós pénzek nélkül” – Az EU-s forrásokról vitáztak az ALMA konferenciáján

Budapest, 2018. március 26., hétfő (MTI) – Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint az európai uniós források nélkül ma nem Orbán Viktor lenne Magyarország kormányfője.

Karácsony Gergely a Liberális Magyarországért Alapítvány európai források felhasználásáról rendezett hétfői, budapesti konferenciabeszélgetésén azt mondta: Orbán Viktor úgy tekint az európai uniós forrásokra, mint “Putyin az orosz gázra”, azaz egy olyan “kvázi ingyen pénzként”, amelyből “természetesen valamit adni kell az embereknek is”, de leginkább a nem hatékony, oligarchikus gazdasági rendszert kell finanszírozni belőle, amely az országlás gazdasági hatalmát biztosítja. Hozzátette: ha ezek a pénzek nem lennének, akkor nem Orbán Viktor lenne Magyarország miniszterelnöke.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy vélte: ugyan Magyarország az európai uniós tagság révén egy olyan közösség részese, ami elvileg megvédi az országot “mindentől, ami zsarnokság felé visz”, az elmúlt 8 évben mégis egyfajta “zsarnoki hatalomgyakorlás” alakult ki hazánkban, és ezzel a helyzettel EU nem nagyon tud mit kezdeni.  Az európai unió közössége nem arra adja a forrásokat, hogy “a miniszterelnök családtagjai a saját lábukra álljanak”, hanem Magyarország felzárkóztatására – fogalmazott.

Karácsony Gergely közölte: miniszterelnökként ezért élen járna egy olyan európai uniós reformban, amely EU-s források felhasználása kapcsán “kőkemény” garanciákat, a demokrácia és a jogállamiság minden értékének biztosítását várná el. A józan paraszti ész szerint ezt el is kellene várni, csak sikerült Orbán Viktornak egy precedenst teremteni arra, hogy mi történik akkor, ha valaki egy klubba befelé menet még rendesen viselkedik, amikor viszont már bent van, akkor nem érzi magára kötelezőnek a játékszabályokat – tette hozzá.

Hangsúlyozta: Magyarország, ahol jelenleg a legcentralizáltabb a EU-s források elköltése, “csodát tudna tenni”, ha a pénzek elosztása közelebb kerülne az emberekhez, átlátható lenne, és egyre inkább az emberi tudás, a humántőke fejlesztése irányába menne el.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke a felcsúti kisvasutat példaként hozva úgy vélte: piaci alapokra kell helyezni a támogatási rendszert, különben a visszaélések tárháza lesz. A Liberálisok elnöke a közös EU-s pénzügy és a támogatások felhasználásának hatékonyabb ellenőrzése mellett érvelt.

A beszélgetésen részt vett Balázs Péter volt külügyminiszter, Szent-Iványi István, a Liberálisok külügyi szakpolitikusa, és Martin József Péter, a Transparency International magyarországi vezetője is, akik egyetértettek abban, hogy Magyarország európaibb lett 1990-hez és 2004-hez képest is, de ebben kevesebb szerepe van az EU-s támogatásoknak, amelyeket hazánk nem tudott igazán hatékonyan felhasználni.

Bősz Anett a rendezvény végén elmondta: az unió kész volt hálót adni Magyarországnak, ezzel szemben évek óta azzal a döbbenetes jelenséggel kell együtt élnünk, hogy a magyar kormány ellenségként tekint az egész nyugati szövetségi rendszerre. Az Európai Unió egy kivételes történelmi lehetőség Magyarország számára, a lehetőség azonban nem csak a miniszterelnök vejének és a fideszes oligarchákat illeti meg, hanem minden magyar állampolgárt. Ezt a lehetőséget, ezt a hálót kell elvinni a legkisebb és legszegényebb magyar régiókba is – jelentette ki a Liberálisok ügyvivője.

A rendezvényről készített fotókért kattintson ide!

 

Hozzászólás


01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
HÍR
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók