Belépek a Pártba
30 január
2015
HÍR
653 látogató

Orbán ne támogassa, hanem vessen véget Matolcsy esztelen költekezésének

 

Orbán Viktor vagy nem ismeri a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt és a Központi Bankok Európai Rendszerének Alapokmányát, vagy szándékosan félrevezeti a közvéleményt, hogy leplezze Matolcsy György és társai esztelen pazarlását. 

A miniszterelnök ma reggeli rádió-nyilatkozatában azt állította, hogy a jegybankok európai felfogásban szent tehenek, amelyekről beszélni is tilos. A valóság ezzel szemben az, hogy a jegybank függetlensége azt jelenti, hogy a jegybanki döntéshozók törvényes feladataik ellátása – különösképpen a monetáris politika meghatározása – során nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat, a kormány és bármely más szervezet pedig tiszteletben tartja ezt az elvet és nem kísérli meg az MNB döntéshozóinak befolyásolását.

A Magyar Nemzeti Bank azonban nem szent tehén, nem állam az államban. Döntéseiről bárki szabadon véleményt mondhat, a piaci elemzők épp úgy mint politikai szereplők. A függetlenség együtt jár a jegybank működésének átláthatóságával és elszámoltathatóságával kiváltképp a törvényes feladatokon kívül eső gazdálkodási tevékenység körében. A Magyar Nemzeti Bank történetében példátlan módon Matolcsy és társai az adófizetők pénzét luxusingatlanok vásárlására és olyan alapítványok létrehozására pazarolják, amelyekre semmi szükség.

Orbán állítása szerint míg a Nemzeti Bank ,,veszteségét az államnak kell állnia, addig vannak olyan szabályok, hogy a jegybank a nyereségét nem fizetheti be az államnak.” A miniszterelnök nem mond igazat és félrevezeti a magyar adófizető polgárokat. A jegybanktörvény egyértelműen lehetővé teszi, hogy az MNB osztalékot fizessen az államnak mint tulajdonosnak, ám erről képtelen módon nálunk nem a tulajdonos, hanem Matolcsy és alelnök társai dönthetnek.

Az elmúlt évben Matolcsyék közel 300 milliárd forintot, a teljes magyar GDP 1 százalékát szórták szét alapítványok között, kastélyszállók és budai paloták megvásárlására a jegybank jövőbeni veszteségeinek fedezetéül szolgáló eredménytartalékból, így azokat majd közvetlenül a költségvetésből, az adófizetők pénzéből kell  fedezni.

A Liberálisok felszólítják a Kormányt, hogy az MNB pazarló gazdálkodásának leplezése és támogatása helyett a tulajdonosi jogok megerősítésével vessenek véget az esztelen költekezésnek.

 Bodnár Zoltán, gazdaságpolitikai főtanácsadó

 

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK