Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

17 április
2017
HÍR
136 látogató

Nyugtalanító népszavazási eredmény Törökországban – újabb lépés az illiberális állam felé


A hivatalos adatok szerint a vártnál is szorosabb eredmény született a török alkotmány módosításáról tartott népszavazáson, ahol végül 51,3 %-os eredménnyel a választók támogatták azt a 18 alkotmánymódosítást, amely megnyitja az utat a korlátlan elnöki hatalom kiépítése előtt.
Valamennyi török ellenzéki párt vitatja a végeredményt és csalásról beszél. A törökországi folyamatok ismeretében könnyen elképzelhető, hogy Erdogan elnök autoriter hatalmának kiteljesítése érdekében manipulálta a népszavazás eredményét, ezért érdemes megvárni a külföldi megfigyelők jelentését. A szoros eredmény nem csak a török társadalom mély megosztottságát mutatja, de jelzi, hogy a belpolitikai harc a demokratikus erők és az autoriter hatalom között a jövőben még az eddiginél is kiélezettebb lesz. Bár az alkotmánymódosítás csak 2019-ben lépne hatályba, az máris sötét árnyékot vet a török államberendezkedésre, kiteljesítve annak illiberális jellegét. Mindaz, ami az elmúlt egy évben Törökországban történt, tetézve a mostani népszavazással, komolyan felveti azt a kérdést, hogy van-e még értelme az amúgyis megrekedt EU-csatlakozási tárgyalásoknak. A Liberálisok egyetértenek Guy Verhofstadtnak, az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) frakcióvezetőjének álláspontjával, aki követeli, hogy az EU vezetői érdemben vizsgálják meg a csatlakozási tárgyalások folytatásának kérdését.
A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják, hogy a magyar kormány közeli politikai szövetséget épített ki és tart fenn az Erdogan vezette Törökországgal. Dermesztő, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök többször követendő példaként hivatkozott az illiberális török államra. Magyarország igazi barátai és szövetségesei nem az elnyomó, autoriter és illiberális rezsimek, nem Erdogan, Putyin és Alijev, hanem az alkotmányos demokráciák és az Európai Unió maga, amely ellen az Orbán-kormány az adófizetők pénzén hazug propagandaháborút folytat, és még annak jelképeit sem tűri legfontosabb közintézményein, sőt, annak kitűzését paprikasprayvel bünteti. 2018-ban a magyar választóknak arról is határozniuk kell, hogy az Ankara vagy a Brüsszel által képviselt politikai modell vonzóbb-e a számukra.
Hozzászólás


26 július 2016
HÍR
Liberálisok: A Jobbik újra a radikalizálódás útjára lépett?
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
HÍR
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók