Belépek a Pártba
01 március
2017
HÍR
512 látogató

Nyílt levél Zupkó Gábornak és Winfried Kretschmannak

Tisztelt Képviseletvezető Úr!

 

A Lehet Más a Politika és a Magyar Liberális Párt nevében fordulunk Önhöz és Önön keresztül az Európai Bizottsághoz, az Önök segítségét kérve a Paks 2 nukleáris erőmű bizottsági engedélyezésével kapcsolatos aggályok tisztázása érdekében.

Ebben a szövevényes ügyben feltűnt Klaus Mangold német üzletember, a Kreml lobbistája, aki a hozzánk eljutott információk szerint a brüsszeli döntéshozatali mechanizmusra is befolyást kívánt gyakorolni. Eddig  sikerült feltárnunk, hogy Klaus Mangold úrnak négy lobbitevékenységre vonatkozó szerződése van a magyar kormánnyal, vélhetőleg a Paks 2 erőművel kapcsolatban. A négy szerződés közül kettő titkos, kettő pedig szigorúan titkos minősítéssel rendelkezik, ezért azok pontos tartalmáról nincs ismereteünk. A tisztánlátás érdekében kérjük az Önök segítségét. Meggyőződésünk, hogy a tisztánlátás ebben az ügyben  legalább annyira az Európai Bizottság érdeke mint a magyar állampolgároké. Ennek érdekében kérjük az Önök segítséget az alábbi kérdések megválaszolásához:

 

Rendelkeznek-e Önök Klaus Mangold magyar kormányzati megbízásáról és a szerződések tartalmáról hiteles információkkal?

Van-e közvetlen információjuk Klaus Mangold brüsszeli tevékenységéről?

Rendelkeznek-e olyan inofrmációval, miszerint Klaus Mangold közismert baráti kapcsolatát Günther Oettinger biztossal a paksi beruházással kapcsolatban is felhasználta volna?

Klaus Mangold neve nem szerepel az EU Transparency jegyzékben és máshol sem találtuk nyomát annak, hogy legális, átlátható lobbitevékebységet folytatna Brüsszelben. Van-e oyan információjuk, hogy Klaus Mangold illegális vagy tiltott lobbitevékenységet folytatott Brüsszelben? Ha igen, akkor kérjük, jelezzék, hogy milyen ügyben és kivel tartotta a kapcsolatot.

Ha bizonyítottá válik, hogy Klaus Mangold brüsszeli döntéshozókat kívánt befolyásolni Paks 2 ügyében, akkor az Önök álláspontja szerint ez mennyiben hat ki az erőmű bizottsági engedélyezési eljárásra?

A mi megítélésünk szerint  az egyébként is komoly aggályokat felvető paksi beruházás ügyére sötét árnyékot vet Klaus Mangold szerepe és tevékenysége és az a titkolózás, ami ezt a szerepet körülveszi. Őszintén bízunk abban, hogy a Bizottság segítségünkre lesz és velünk együtt kívánja eloszlatni ezeket a súlyos aggályokat.

 

Tisztelettel:

Ungár Péter

az LMP elnökségi tagja

dr. Szent-Iványi István

a Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusa

Winfried Kretschmann

Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke részére

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az utóbbi időben a magyar sajtóhíradások gyakori szereplője volt Klaus Mangold hírhedt német lobbista, akinek kiterjedt oroszországi kapcsolatrendszerét már a német sajtó is alaposan feltárta, és ennek kapcsán gyakran csak “Mister Russlandként” emlegette.

Mangold a magyar nyilvánosságba akkor tört be, amikor 2016 novemberében fény derült Günther Oettinger digitális gazdaságért felelős miniszteri biztos ugyanazon év májusában tett budapesti látogatására, amelyhez Oettinger Mangold úr magánrepülőjét vette igénybe, ezzel többszörösen is megsértve az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó normákat.

A Lehet Más a Politika, Magyarország zöld pártjaként büszkeséggel vegyes várakozásokkal tekint a zöldek az önök tartományában elért politikai sikereire és az ön miniszterelnöki megbízatására. Ebben a szellemben kérdezzük, hogy mi a véleménye arról, hogy Klaus Mangoldot az ön által vezetett szövetségi tartományban 2004-ben kitüntették, illetve arról, hogy Mangold Baden-Württemberg tartományban 2005 óta az Oroszországi Föderáció tiszteletbeli konzuljaként tevékenykedik? Egyetért-e azon feltételezésünkkel és félelmünkkel, hogy Mangold jelenléte az üzleti életben és a magyar kormány közelében – tekintettel kiterjedt oroszországi kapcsolatrendszerére – nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára? Önnek van-e tudomása bármilyen Klaus Mangolddal kapcsolatos kockázatról vagy ezt ellensúlyozni hivatott óvintézkedésről Baden-Württemberg tartományban?

Fontos számunkra, hogy a Mangold úrral kapcsolatban A Magyar Liberális Párt részéről Szent-Iványi Istvánnal együttműködésben minél több és minél pontosabb információra tegyünk szert hiszen meggyőződésünk, hogy komoly szerepe a Putyin és Orbán közötti, a paksi bővítésről szóló titkos paktum létrejöttében és abban, hogy a megállapodás a nyilvánvaló visszásságok ellenére zöld lámpát kapjon az Európai Bizottságtól.

A zárt ajtók mögött megkötött politikai alkuk és a nukleáris energia határozott ellenzőiként számítunk minden a demokrácia és a fenntartható jövő mellett elkötelezett politikai erő együttműködésére, így az ön által képviselt német Zöldekre is.

Munkájához sok sikert és minden jót kívánunk, válaszát előre is köszönjük.

Ungár Péter

az LMP elnökségi tagja

Szent-Iványi István

a Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusa

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK