Belépek a Pártba
15 május
2017
HÍR
1084 látogató

Nyílt levél Potápi Árpád János részére


Tisztelt Potápi Árpád János!

A Magyar Liberális Párt képviseletében Fodor Gábor törvénymódosító javaslatot nyújtott be, miszerint legalizálná a kannabiszt Magyarországon. Ezzel kapcsolatban Ön így nyilatkozott:

„Néha megdöbbenek, hogy némelyek a nem normális dolgokat normálisként eladva próbálják ráerőltetni a szélsőséges nézeteiket a társadalom normális többségére.”

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

 

Ugyan a jelenlegi politikai helyzetben a szabadelvű politikusok kisebbségben vannak a Parlamentben, de ez nem adhat a kormánypártnak és képviselőinek felhatalmazást, hogy az esetleges ellenzéki, valamint kisebbségi javaslatokat vita nélkül elsöpörjék a palettáról. Ez a demokrácia megszűnését jelentené. Mindezek miatt fokozottan kérem Önt, mint nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, hogy emelkedjen felül társai attitűdjén és szakmai szempontból közelítse meg a kérdést.

 

Összegyűjtöttem 10 olyan érvet a legalizáció ellen, melyet megemlíthetett volna a témával kapcsolatban, ahelyett, hogy „nem normálisnak” titulál bennünket.

 

Kérem, olvassa el figyelmesen! Várom mielőbbi válaszát!

 

Tisztelettel,

Nagy Károly

elnökségi tag, LiFT

 

 


 

A legalizálás hozzájárulna a széleskörűbb hozzáférhetőséghez, amely újabb tömegeket vonna be a drogfogyasztásba.

2015-ben a budapesti 9.-10. osztályos fiatalok 27,7 %-a fogyasztott már kannabiszt.[1] Ezeket a fiatalokat a jelenleg hatályos törvények alapján akár börtönbüntetésre is ítélhetik, annak ellenére, hogy cselekedetükkel senkinek nem okoztak kárt. Ezek a fiatalok jelenleg nem tudnak legális úton kannabiszt vásárolni, így kénytelenek illegális módon hozzájutni. Ennek azonban jelentős veszélyei vannak, hiszen kérdéses a szer minősége. Senki sem lehet biztos abban, hogy mit adnak neki. Azoktól az emberektől, akik kannabisz árusítással foglalkoznak, esetlegesen egyéb szintetikus szereket is lehet vásárolni. Sok esetben akár ösztönözhetik a fogyasztókat arra, hogy próbáljanak ki még ezt-azt.

Véleményünk szerint a THC-t külön kell választani a tiltólistán szereplő drogoktól és hasonlóképpen kell foglalkozni vele, mint az alkohollal vagy a nikotinnal.

A legalizálás ugyan megkönnyítheti azoknak a helyzetét, akik szeretnének kannabiszt fogyasztani, ugyanakkor biztonságos, szabályozott és felügyelt körülményeket teremtenénk számukra. Véleményem szerint ez közös érdek!

A fű fogyasztása egyeseknél komoly fiziológiai függőséget alakíthat ki, mely nem elősegítendő a legalizáláson keresztül.

A marihuána függőséget kiváltó potenciálja kisebb, mint más, illegális szereké. Szintén kisebb mértékben okoz függőséget, mint a jelenleg legális alkohol, valamint dohánytermékek.[2]

Természetesen a mértékletesség és a megfelelő fogyasztási kultúra elengedhetetlen, amivel gyakorlatilag elkerülhető a fiziológia függőség.

A marihuána fogyasztása hozzájárulhat a bűnözési statisztikák romlásához.

Míg az alkohol sokakban agresszív hatást vált ki, a kannabisz bizonyítottan csökkenti az agressziót.[3] Sokak nyugtató hatása miatt alkalmazzák. A jelenleg illegálisan marihuánát fogyasztók alulreprezentáltak a bűnözési statisztikákban, így a kettő közti korreláció nem igazolható. A legalizálással lehetőség nyílna a feketekereskedelem visszaszorítására.

A marihuána fogyasztása nagyban hozzájárul a mentális leépüléshez, hatása az idegrendszerre bizonyítottan káros.

A mértéktartó marihuána-fogyasztás nem járul hozzá a jelentős mentális leépüléshez. Sok esetben gyógyászati célból is felhasználható, mint például: étvágytalanság, hányinger, az AIDS és a kemoterápiát kísérő tünetek esetében, vagy a krónikus fájdalmak, mint a Sclerosis Multiplex (SM), az epilepszia, a Crohn-betegség vagy a Tourette-szindróma esetén.[4]

Orvosi célokra több helyen is legalizálták már, mint például Kanadában, Csehországban, Franciaországban, Izraelben vagy az USA egyes tagállamaiban.

Számos egészségügyi probléma forrása lehet a marihuána fogyasztása (pl.: légúti betegségek).

Való igaz, ha dohánnyal jut a kannabisz a szervezetbe, növeli a légúti betegségek kialakulásának kockázatát. Az egyéb módon való bevitel azonban csökkentheti a hasonló kockázatokat. Süteménybe sütéssel, valamint ún. vaporizer használatával a dohány fogyasztása teljes mértékben kiiktatható.

Véleményünk szerint az államnak nem az a feladata, hogy minden veszélyes dologtól megvédjen vagy eltiltson. Sokkal fontosabb kötelessége, hogy felkészítsen az esetleges veszélyekre és tájékoztatást adjon hasonló, kevéssé tárgyalt kérdésekben. A marihuána fogyasztása, a cigaretta és alkohol fogyasztásához hasonlóan, meggyőződésünk szerint az egyén döntése kell legyen, melyhez joga van és amiért felelőséggel tartozik.

A fogyasztásból adódó egészségügyi problémák kezelése az adófizetői pénzből finanszírozott – amúgy is túlterhelt – állami kórházakra maradna.

Eddig sem volt ez másképp. A marihuána-fogyasztás okozta egészségügyi problémák eddig is az állami kórházakat terhelték, csupán a fogyasztás volt illegális. Abban az esetben, ha legálissá válna a kannabisz (túl az egészségügyben való használatából adódó pozitív hatásokon), többletadóval lehetne terhelni, ami jelentős bevételeket jelentene az államnak. Ezeket a plusz forrásokat drogprevencióra, valamint az egészségügyre költenénk.

 A marihuána piacának felügyelete újabb állami költségeket generálna és adminisztrációt igényelne.

A marihuána piacának felügyelete elenyésző összegeket ölelne fel ahhoz képest, hogy mekkora jövedelmet jelentene. Továbbá munkahelyeket teremtene, valamint várhatóan a turizmusra is pozitív hatással lenne.

A marihuána esetleges legalizációja után nagyobb eséllyel merülhet fel a további, erősebb narkotikumok legalizációja.

Jogos kérdés, szabad döntés legyen-e, milyen anyagokat juttathat egy átlag állampolgár saját szervezetébe? A további, illegális drogok „illegális” státuszán jelenleg pártunk sem változtatna, ugyanakkor a drogfogyasztás visszaszorítását nem a fogyasztók üldözésével, hanem a terjesztők visszaszorításával oldanánk meg. A kannabisz legalizációja egy jelentős piacot venne el a terjesztőktől.  Fontosan tarjuk, hogy a fogyasztói oldalon tájékoztatással és párbeszéddel kell megelőzzük és megoldjuk a problémákat, a bajbajutottakon pedig segítenünk kell, nem pedig bűnözőként kezelnünk őket. A valós drogpolitika hiánya égető kérdésnek bizonyul, mind a mai napig. A Magyar Liberális Párt ezen az állapoton szeretne változtatni!

A marihuána fogyasztása „társadalmilag nem konstruktív” viselkedési formát vált ki.

A kannabisz legalizációja megteremtené a lehetőséget a gyógyászati alkalmazásra is, amely az egész társadalom számára hasznos lehet. Az alkalmi kannabisz-fogyasztásnak alapvetően nyugtató hatása van, ami sok esetben pozitívabbnak bizonyult, mint a jelenleg legális alkohol által kiváltott viselkedés.

Nincs meg a megfelelő „fogyasztási kultúra” Magyarországon.

Ezért tartjuk fontosnak a megfelelő tájékoztatást, felvilágosítást és felkészítést. A kannabisz legalizációja várhatóan visszaszorítja majd az alkoholfogyasztást, ami népegészségügyi szempontból is hatalmas előrelépést jelentene.

[1] http://drogfokuszpont.hu/wp-content/uploads/HU_National_Report_2016_HU.pdf

[2] http://www.ukcia.org/research/ClassificationOfCannabisUnderMoDA1971.pdf

[3]  Marihuana Myths: Marihuana Facts, Zimmer and Morgan, The Lindesmith Center, 888 Seventh Avenue, NY, NY 10106, 1997

[4] https://tasz.hu/hirek/kannabisz-mint-gyogyszer-tudomanyos-bizonyitekok

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK