Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

20 február
777 látogató

Nyílt levél dr. Mezey Barnának, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem rektorának

Dr. Mezey Barna

Rektor

Eötvös Loránd Tudomány Egyetem

részére

Tisztelt Rektor Úr!

Örömmel értesültünk arról, miszerint az Ön által vezetett intézmény is elindítja a gender studies-t, azaz a társadalmi nemek tanulmánya szakot. Az ELTE Magyarország első egyeteme, többféle európai rangsorban évről-évre kiemelkedő helyet foglal el, diákjai közül számos neves jogász, politikus, tudós és közéleti ember került ki. Ahogy számos nemzetközileg elismert egyetemen, az ELTE-n is lehetősége lesz a diákoknak a társadalmi nemek közti folyamatokat, viszonyokat és egyenlőtlenségeket elemezni, és az ezekből adódó problémákra megoldásokat, javaslatokat készíteni.

Önök, a vezetőség úgy döntöttek, hogy a magyar társadalom számára kiemelkedő haszonnal bíró, nemzetközileg is megbecsült tudománnyal, illetve egy mindenki számára fontos témával szeretnének foglalkozni mesterképzés keretében. Nem gondoljuk, hogy Magyarország megengedheti magának azt a luxust, hogy egy ilyen társadalmi környezetben, mint ami ma uralkodik hazánkban, néhány skandináv ország mintájára ne indítson el egy ilyen létfontosságú szakot. Erre megfelelő bizonyíték az, hogy egyes politikai társulások azt hiszik, a szak közéleti témáinak legfontosabbja a mellékhelységek jelzései, illetve, hogy minél több semleges játékot, tankönyvet állítsanak elő, nehogy véletlenül befolyásolják a kisfiúk és kislányok saját nemükhöz való tartozását. Le kell szögeznünk, hogy biológiai nemek vannak, ezt senki sem vitatja, de emellett fontos foglalkoznunk a nemek társadalmi szerepéről is, így az elnevezés is egyértelmű, pontos.

Tisztelt Rektor Úr!

Önök biztosak lehetnek akkor, amikor azt gondolják, hogy ezen szak elindításával jót tesznek Magyarországnak. Ön a rektori köszöntőjében azt írja: „Célunk nem lehet kevesebb, mint a kiválóság fenntartása az egyetemen, és ezzel a magyar nemzet jövőbeli lehetőségeinek javítása.” Fel kell hívnunk a figyelmét, miszerint ezzel a tanulmánnyal messzemenőkig segítik nemzetünk felemelkedését, sőt építik azt az értékközpontú gondolkodást, amely a közép-európai országokban még ugyan nincs feltétlenül jelen, ugyanakkor hiányával nap mint nap szembesülnek társadalmunk tagjai. Égető problémánk a demográfiai kérdés, amely nem a szexuális kisebbségek tanulmányozásával és a feminista filozófia elmélyítésével fog megoldódni, de ennek a szaknak nem is ez a célja, ezt kérjük, vegye figyelembe! Továbbá kérjük a Rektor Urat, hogy az erre a szakra szánt pénzzel, erőforrással semmiképp sem egy demográfiai intézetet, egy családüggyel foglalkozó tanszéket állítson fel. Hisszük, hogy Magyarország jövője a magyar emberek kezében van, ezért őket kell támogatni, az ő problémáikkal kell foglalkozni. Ez az Ön, mint Magyarország legrégebbi egyeteme vezetőjének felelőssége is, hiszen eddig csak Soros György magánegyetemén volt megtalálható hasonló szakképzés; ez az állapot nem volt fenntartható és mi, liberális fiatalok biztosak vagyunk abban, hogy az ELTE méltó módon tud hozzájárulni a jövőnkhöz.

A jelentkezési időszak lezárultával talán Ön is megláthatta, hogy nem övezi hatalmas érdeklődés a témát, ezért a továbbiakban minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy népszerűbb képzéssé váljon.  Mint az egyetem felelős vezetője remélem belátja, hogy ez a képzés a társadalom egészére nézve fontos, lényeges és hasznos, így mindenképpen el kell indítani, hiszen ezzel az egyetem erősíti szolgálatát a „magyar jövő” -felé.

Várom intézkedését és megtisztelő válaszát!

Budapest, 2017. február 20.

Tisztelettel:

Nagy Károly

Elnökségi tag

LiFT – Liberális Fiatalok Társasága

Hozzászólás

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók