Belépek a Pártba
22 november
2017
HÍR
675 látogató

Nincs ünnepelni valónk a Magyar Közoktatás Napján

A Magyar Közoktatás Napját 1991 óta tartják Magyarországon, jelenleg azonban nincs mit ünnepelnünk. 2010 óta módszeresen centralizált, kézi vezérlésű oktatási rendszer működik az országban, melynek keretében az iskolapolgárok nem élhetnek szabadságukkal. Az iskolákat elszakították a helyi közösségektől, a tantestületek, a pedagógusok és az intézmények autonómiját pedig felszámolták.

Ilyen intézményrendszer keretében képtelenség minőségi oktatást biztosítani a diákoknak.

Minőségi oktatásról csak akkor beszélhetünk, ha az iskola megfelelő válaszokat talál a helyi kihívásokra.  Elengedhetetlennek tartjuk, hogy olyan nemzeti alaptanterv készüljön, amely mozgásteret és szabadságot nyújt a tanároknak a pedagógiai program kialakításában. A világ értelmezését és felfedezését segítő oktatói szemléletre lenne végre szükség. A tudásalapú társadalom alapfeltétele, hogy a magyar iskolarendszert ezen alapelvek mentén alakítsuk át. Ez szolgálná az ország érdekeit a 21. században.

A Fidesz oktatáspolitikája, ezzel szöges ellentétben, újrateremtette a poroszos iskolarendszert. Tantervében kizárólag a lexikális tudásra alapoz, és elvitatja a kreativitás, valamint a megszerzett tudásanyag értelmezésének fontosságát.

A Magyar Közoktatás Napját akkor tudnánk igazán ünnepelni, ha az iskolapolgárok valóban állampolgárnak érezhetnék magukat, akik konkrét, saját megoldásokat találhatnak a helyi kihívásokra.  Ehhez azonban decentralizációra, az egyéni és kollektív szabadságjogokat tiszteletben tartó, felelős kormányzatra, valamint a digitális forradalmat értő vezetésre lenne szükség. Sajnos azonban egyelőre mindezek hiányoznak, így a közoktatás napját sem tudjuk őszintén ünnepelni.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK