Belépek a Pártba
17 augusztus
2018
HÍR
502 látogató

Nem az agrártárca feladata a felvásárlási árak meghatározása!

A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal a magyarországi almatermelőkkel, akiknek az idei alacsony felvásárlási árak a termelői önköltséget sem fedezik. Kénytelenek vagyunk azonban ismét hangsúlyozni, hogy a termelők versenyképességének növelése helyett a piaci folyamatokba beavatkozni akaró állam valamennyi hazai gyümölcstermelőnek, így az almatermelőknek, valamint a fogyasztóknak is károkat okoz, hiszen a szabad piacon való állami beavatkozás minden esetben a termelők versenyképességének romlását és a fogyasztói árak emelkedését eredményezi.
Nagy István agrárminiszter alapvető szereptévesztésben van, amennyiben úgy gondolja, hogy a kormányzat feladata lenne az árak meghatározása akár az alma, akár más termények esetében. Történelmi tapasztalatokból tudhatjuk, hova vezet az a világ, amelyben a kereslet és kínálat elemi törvényei helyett az Elnöki Tanács, az állampárt vagy az állami tervhivatal politikai akarata szabja meg a különböző termékek és termények árait.

A piaci folyamatok helyett az állami beavatkozást preferáló etatista gazdaságpolitika kudarcát tapasztalhattuk meg a szocialista társadalmi és gazdasági rendszer bukásakor a rendszerváltást megelőzően – és ugyanez a kudarc vár az Orbán-rendszer gazdaságpolitikájára, amennyiben a jövőben is figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a világgazdaság alapvető törvényei és az EU szabad piaca nem áll meg Hegyeshalomnál.

A mindenkori kormányzat és az agrártárca valódi felelőssége abban állna, hogy a rendelkezésre álló Európai Uniós és hazai forrásokat saját klientúrájának további gazdagítása helyett a magyar gazdák, így például a hazai almatermelők versenyképességének növelésére fordítsa, hogy a piac által elvárt áron és minőségben tudjanak versenyképes termelő tevékenységet végezni. Amennyiben piaci folyamatok helyett politikai akarat határozza meg az alma – és más mezőgazdasági termények – felvásárlási árát, az tovább rontja a hazai gazdálkodók versenyképességét, rövidtávon is növeli a magyar alma fogyasztói árát, ez pedig – ismervén a hazai fogyasztók árérzékenységét – az import arányának további növekedését és a magyar gazdák piaci helyzetének egyre erősödő marginalizálódását fogja eredményezni.

Chladek Tibor, a Liberálisok agrárszakértője

FOTÓ: MTI

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK