Belépek a Pártba
17 augusztus
2018
HÍR
224 látogató

Nem az agrártárca feladata a felvásárlási árak meghatározása!

A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal a magyarországi almatermelőkkel, akiknek az idei alacsony felvásárlási árak a termelői önköltséget sem fedezik. Kénytelenek vagyunk azonban ismét hangsúlyozni, hogy a termelők versenyképességének növelése helyett a piaci folyamatokba beavatkozni akaró állam valamennyi hazai gyümölcstermelőnek, így az almatermelőknek, valamint a fogyasztóknak is károkat okoz, hiszen a szabad piacon való állami beavatkozás minden esetben a termelők versenyképességének romlását és a fogyasztói árak emelkedését eredményezi.
Nagy István agrárminiszter alapvető szereptévesztésben van, amennyiben úgy gondolja, hogy a kormányzat feladata lenne az árak meghatározása akár az alma, akár más termények esetében. Történelmi tapasztalatokból tudhatjuk, hova vezet az a világ, amelyben a kereslet és kínálat elemi törvényei helyett az Elnöki Tanács, az állampárt vagy az állami tervhivatal politikai akarata szabja meg a különböző termékek és termények árait.

A piaci folyamatok helyett az állami beavatkozást preferáló etatista gazdaságpolitika kudarcát tapasztalhattuk meg a szocialista társadalmi és gazdasági rendszer bukásakor a rendszerváltást megelőzően – és ugyanez a kudarc vár az Orbán-rendszer gazdaságpolitikájára, amennyiben a jövőben is figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a világgazdaság alapvető törvényei és az EU szabad piaca nem áll meg Hegyeshalomnál.

A mindenkori kormányzat és az agrártárca valódi felelőssége abban állna, hogy a rendelkezésre álló Európai Uniós és hazai forrásokat saját klientúrájának további gazdagítása helyett a magyar gazdák, így például a hazai almatermelők versenyképességének növelésére fordítsa, hogy a piac által elvárt áron és minőségben tudjanak versenyképes termelő tevékenységet végezni. Amennyiben piaci folyamatok helyett politikai akarat határozza meg az alma – és más mezőgazdasági termények – felvásárlási árát, az tovább rontja a hazai gazdálkodók versenyképességét, rövidtávon is növeli a magyar alma fogyasztói árát, ez pedig – ismervén a hazai fogyasztók árérzékenységét – az import arányának további növekedését és a magyar gazdák piaci helyzetének egyre erősödő marginalizálódását fogja eredményezni.

Chladek Tibor, a Liberálisok agrárszakértője

FOTÓ: MTI

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
22 június 2016
HÍR
Szolidárisak vagyunk a béremelésükért küzdő önkormányzati dolgozókkal
A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal azokkal az önkormányzati dolgozókkal, akik ma munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérhelyzetükre.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.
22 április 2016
HÍR
Liberálisok a Föld napjára: A Fidesz politikájából hiányzik az előrelátás és a környezetvédelem
A Liberálisok szerint Magyarország számára szomorú ünnep a Föld napja. A Fidesz az elmúlt években háttérbe szorította a környezetvédelem ügyét, és több megbocsáthatatlan lépést is tett hazánk természeti értékeivel szemben...
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
08 június 2016
HÍR
Szent-Iványi István: Értelmetlen az osztrák-magyar adok-kapok
Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a menekültek visszaküldéséről Ausztria és hazánk vezetői között.

Videók

LiBERÁLiSOK