Belépek a Pártba
15 július
2015
HÍR
477 látogató

Nem a közérdekű adatigénylők, hanem az adatok kiadását megtagadók okoznak anyagi kárt az adófizetőknek

Súlyosan károsítja az adófizetőket az V. kerületi önkormányzat azzal, hogy nem tesz eleget a közérdekű adatigényléseknek. A hivatal ahelyett, hogy egy postabélyeg áráért eleget tenne az infotörvényben rögzített kötelességének, arra kényszíríti az igénylőket, hogy bírósághoz forduljanak, ami már a per- és az ügyvédi díjak sokezres költségével terheli az önkormányzati büdzsét. Ebből is látszik, mennyire téves és álságos volt a kormány infotörvénnyel kapcsolatos törvénymódosítása, hiszen nem az adatigénylés és kiadás költségei magasak, hanem azok megtagadása jár jelentős állami pénz felhasználásával.

A Liberálisok az elmúlt hónapokban számos közérdekű adatigényléssel fordultak az V. kerületi önkormányzathoz elsősorban a déli Klotild palota eladásával kapcsolatban. A hivataltól kérte a párt az adávételi szerződést, a nyertes pályázatot és azt az ingatlanfejlesztési és műemlékvédelmi programot is, melyet a vevőnek már el kellett készítenie. Az V. kerület nemhogy érdemi, de semmilyen válasszal nem reagál egyetlen adatigénylésre sem.

Háromféle magyarázat lehet arra, hogy az V. kerület nem tesz eleget törvényi kötelezettségének. Vagy az időt akarja húzni, hogy esetleges korrupciós ügyeiről elterelje a figyelmet, vagy a hivatalnak dolgozó ügyvédeket akarja állami pénzhez juttatni a teljesen fölösleges és megspórolható munkadíjak kifizetésével, vagy nem tartja be a rá vonatkozó törvényeket. Bármelyik is a történik, az mindenképpen az adófizetők kárára megy, hiszen a perek költsége az önkormányzat büdzséjét terheli, az V. kerület törvényszegését az állampolgárok fizetik.

A Liberálisok, amellett, hogy a mai napon kénytelenek voltak a bírósághoz fordulni a Klotild palota irataiért, újabb közérdekű adatigénylést is benyújtanak Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesternek, melyben a párt kéri a közérdekű adatigénylések megtagadásának következményeként keletkezett valamennyi ügyvédi számlát és perköltségről szóló iratot.

Szabadai Viktor, Budapest Választmány elnöke

Hozzászólás


Leave a ReplyEsemények

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK