Belépek a Pártba
19 január
2018
HÍR
652 látogató

NEM a bulinegyed szétverésére! – Szabadai Viktor levele Vattamány Zsoltnak

Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Vattamány Zsolt,

A Magyar Liberális Párt örömmel fogadta, hogy a VII. kerületi önkormányzat helyi népszavazást írt ki a bulinegyeddel kapcsolatban. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy a kérdésfelvetés következményeit nem mérte fel helyesen a kerület vezetése. A népszavazás eredménye több mint 400 szórakozóhely, és így az városrész jövőjét is veszélybe sodorhatja. A Magyar Liberális Párt szerint, amennyiben az emberek a nyitvatartás korlátozása mellett döntenek, az súlyos veszteséget okozna a kerületnek és Budapestnek is. A szórakozóhelyek rövidebb nyitva tartása miatt a kerület jelentős bevételtől esne el. A Liberálisok szerint a népszavazás egyszerű választ ad egy összetett kérdésre.

Mi is azt gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan, és a lakók érdekeit meg kell védeni. Ugyanakkor a bulinegyed Budapest egyik elsőszámú turisztikai célpontja. Népszerűségének köszönhetően a környék ingatlanjainak az ára az elmúlt időszakban rekord mértékben emelkedett. A több mint 400 szórakozóhely több ezer embernek ad munkát és megélhetést, és egész Európában egyedülálló kikapcsolódási lehetőséget nyújt a magyar és a külföldi vendégeknek egyaránt. A bulinegyedből származó adóbevétel meghaladja a 6 milliárd forintot.

A népszavazás kimenetele kétséges. Fel kell készülni rá, hogy eredménytelen lesz, vagy a NEM-ek győznek. Mi, Liberálisok az észszerű kompromisszumokban hiszünk. Abban, hogy lehet olyan megállapodásokat kötni, amely után mindkét fél elégedetten dőlhet hátra. Mi azt gondoljuk, hogy a népszavazás eredményétől függetlenül a VII. kerületnek és Budapestnek is ilyen megállapodást kell kötnie. A lakók, a vendéglátó- és a szórakozóhelyek, valamint a helyi civilek bevonásával egy olyan fórumot kell létrehozni, amely közös megoldást keres az ügyben. A népszavazás ugyanis várhatóan nem hozza el a városvezetés által kívánt eredményt. A felelős kerületvezetők dolga, hogy egyszerre képviseljék az itt élők és főváros érdekeit. És olyan koncepciót dolgozzanak ki, amely mindenki számára elfogadható.

Tisztelt Polgármester Úr! A Magyar Liberális Párt az elmúlt időszakban több javaslatot is megfogalmazott, amelyek egy későbbi megegyezés alapjául szolgálhatnának. Szeretném megosztani önnel ezeket, hogy a népszavazást követően valódi megoldás születhessen. Olyan megoldás, amely nyugalmat nyújt az itt élőknek, de a bulinegyedet jövőjét sem sodorja veszélybe. Arra kérem, fontolja meg javaslatainkat, és kezdeményezzen széleskörű párbeszédet a megnyugtató megoldás elérése érdekében:

  1. Nyugat-Európai példák alapján javasoljuk, hogy a turisztikai szezonhoz és a hétvégéhez igazítsák a szórakozóhelyek nyitvatartását. A hétköznapokon zárjanak korábban a szórakozóhelyek, a hétvégén viszont ne korlátozzák a nyitvatartást. A Liberálisok javaslata szerint hétfőtől szerdáig vagy csütörtökig lenne az előre hozott zárás, pénteken és szombaton viszont korlátlan ideig nyitva tarthatnának a vendéglátó- és szórakozóhelyek.
  2. Haladéktalanul kezdeményezzen a városrész vezetése tárgyalásokat Tarlós István főpolgármesterrel, hogy a fővároshoz a vendéglátó- és szórakozóhelyektől érkező jelentős iparűzési adóbevételeket forgassák vissza a bulinegyedre és az ott élők nyugalmának biztosítására.
  3. Gondoskodjanak a szórakozóhelyek hangszigeteléséről, és az utcák tisztán tartásáról.
  4. A lakók és a városvezetés közösen jelöljön ki egy éjszakai polgármestert, aki a szórakozóhelyek működését és az ott élők igényeit hangolja össze, valamint felügyeli az éjszakai élet törvényes rendjét.
  5. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a kerületi és fővárosi közterület-felügyelet, a helyi polgárőrség és a rendőrség munkájának összehangolásával és megerősítésével gondoskodjanak a rend betartásáról a bulinegyedben. Végre a főváros is vállaljon aktív szerepet a problémák megoldásában, segítsen megvédeni Budapest egyik legvonzóbb turisztikai célpontját!
  6. Az önkormányzati lakásokban élő bérlőknek lehetőség szerint ajánljanak fel új otthont a kerületben, ahol nyugodtan tölthetik éjszakáikat.

Tisztelt Polgármester Úr!

Pártállástól függetlenül mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy hosszú távon is fenntartható megállapodás szülessen a bulinegyeddel kapcsolatban. A cél elérése érdekében, népszavazástól függetlenül is mielőbb társadalmi párbeszédet kell folytatni az érintettekkel. A Liberálisok szívesen vállalják a közvetítői szerepet a hatékony és eredményes tárgyalások érdekében. Szeretnénk elérni, hogy javaslataink alapján végre valódi vita bontakozzon ki az ügyben.

További jó munkát kívánunk önnek, bízva benne, hogy építő szándékú javaslatainkat megfogadja!

Budapest, 2018. január 19.

 

Tisztelettel és üdvözlettel,

Szabadai Viktor,

a Magyar Liberális Párt – Liberálisok

Budapesti Választmányának elnöke

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK