Belépek a Pártba
28 december
2018
HÍR
436 látogató

Nagy Imre 1989-2018

Jövőre lesz harminc éve, hogy egy fiatal liberális, kezdő politikus nagy vihart kiváltó beszédet mondott Nagy Imre újrateremtésén, június 16-án. Az a liberális politikus Orbán Viktor volt, aki többek között azt mondta, hogy a rehabilitálandó ’56-os hősök mellett, a hatodik koporsóban ott fekszik az ő elkövetkezendő húsz esztendőjük is.  Nos, ez a hajdani fiatalember ma már nem liberális, és már nem is tűri meg Nagy Imrét az Parlament közelében. Gondolatai a Horthy-korszakban járnak, meg valahol a királyságban, ezért költözik a Várba, és ezért helyez vissza minden régi szobrot; most éppen a Vértanúk emlékművét Nagy Imre helyére.

Mint minden más esetben: itt is hiábavaló volt a tiltakozás, a miniszterelnök döntése, elhatározása végleges, megmásíthatatlan. De bátorsága azonban csak az éjszaka sötétségében érvényesül igazán; akkor szállíttatja el, vagy hozatja a helyére a nem kívánt szobrokat. Titokban, tartva a tiltakozásoktól, vagy az akció megakadályozásától.

Orbán nagy utat tett meg e közel harminc év alatt. Nem pusztán azzal, hogy liberálisból illiberális lett, hanem azzal is, hogy abba a bizonyos hatodik koporsóba nem pusztán Nagy Imrét helyezte el, hanem a mi elkövetkezendő húsz évünket, a demokráciát is. A Magyar Liberális Párt már nehezen tudja követni azt a rombolást, amit a miniszterelnök elkövet, azt, ahogy saját magával is szembekerülve hamisítja, vagy írja át a történelmet. Nagy Imre nem volt liberális, de reformkommunistaként felismerte, hova vezet a diktatúra, mivé lesz az az ország, ahol valaki egyeduralomra tör. Orbán Viktor már túl van azon a ponton, amikor képes lenne ennek felismerésére, ezért nekünk, ellenzéki pártoknak, civiliknek és talán a miniszterelnök környezetének kell visszafordítani az országot a demokratikus irányba, hogy a jövőnk ne hosszú évtizedekre kerüljön bele abba a bizonyos koporsóba.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK