Belépek a Pártba
27 június
2019
HÍR
361 látogató

Miről szól a Fidesz által felállított Nemzeti Összetartozás Éve? – Bősz Anett nyílt levele Potápi Árpád János államtitkár részére

Tisztelt Államtitkár úr!

Nagy örömömre, a kormány köreiben számon tartják a Nemzeti Összetartozás Évével kapcsolatos tartózkodó szavazatomat, ami megtisztel. Minek után Ön e döntést negatív színben, mintegy nemzetellenességként tüntette fel a 2019. június 25-i ülésnapon, Hollik István képviselőtársam napirendi felszólalására adott válaszában, kérem, olvassa el az alábbi, 2019. június 19-i keltezésű cikkemet, melyet e témakörben írtam. Megváltoztatja majd az álláspontját a döntésem hátterét illetően, ebben szinte biztos vagyok, hiszen – ahogyan kifejtem – előremutatónak tartom a gondolatot, hogy a Kárpát-medencei magyarok kölcsönösen segítsék egymást, és végre egy közösségnek érezhessék magukat, ugyanakkor, a jelenlegi magyar kormány e szép és nemes célt rendkívül rosszul és rosszra használja.

Amennyiben mégsem változna írásom láttán a szavazatomról alkotott képe, kérem, tegyen egy új kísérletet a szavaim értő olvasására, és nézzen végig az eddigi, nemzetpolitikai köntösbe öltöztetett, kirekesztő magatartásra, valamint arra a korrupcióra, amit az Önök kormánya immár nem pusztán az országhatárokon belül, de azon kívül is folytat. Írásomban egy konkrét példát is említek erre, a Bethlen Gábor Alapot.

 

Egy tartózkodás margójára – Miről szól a Fidesz által felállított Nemzeti Összetartozás Éve?

Előremutatónak tartom a gondolatot, hogy a Kárpát-medencei magyarok kölcsönösen segítsék egymást, és végre egy közösségnek érezhessék magukat. Ugyanakkor évek óta látható, hogy a mai magyar kormány nacionalizmusa sajnos kirekesztő, a kisebbségekkel és az elesettekkel való bánásmódja Európában vállalhatatlan, így képtelen a szomszédos országokban hiteles szereplőként fellépni a külhoni magyarok érdekében, hiszen maga sem tartja szem előtt a többségi társadalmon kívül rekedt emberek és csoportok jogait és méltóságát. Ez így nagyon nehéz.

Akkor is nehéz volt, amikor az ukrán nyelvtörvény ellen igyekezett fellépni Szijjártó Péter: a Moszkvával barátkozó Budapestre aligha hallgat Kijev, különösen úgy, hogy magunk sem teljesítjük az uniós alapvetést, az egyenlő méltóság és egyenlő bánásmód elve nem valósul meg hazánkban.

Ezen felül, az Orbán-kormány és a parlament költségvetési bizottságának kormánypárti többsége az eddigi, határon túli magyarság segítésére, sportoktatására, egyéb oktatási tevékenységre szánt összegekről sem tudta hitelt érdemlően bizonyítani az ellenzék érdeklődésére, hogy ezek a hazai adófizetők által megtermelt forintok nem lesznek a korrupció martalékává. (Lásd: Bethlen Gábor Alap)

Örömmel támogatnám a Nemzeti Összetartozás Évét, és jónak tartanám azt is, ha végre lenne egy olyan kormányunk, amely nem alá-fölérendeltségi viszonyokban gondolkodik népek és társadalmak közt, hanem megtanulná, hogy a „mind elférünk egy asztalnál” szemlélete sokkal előbbre visz.

Elég megnézni a II. világháború utáni Európát, és azt az építkezést, amit korábban egymással háborúban álló népek véghezvittek. Így kéne itt is, főképp azért, mert nem pusztán a magyarok, a szlovákok, a románok, az ukránok, a szászok, a szerbek, és számos más nemzetiség szenvedett a határok ide-oda húzásától, és attól is, hogy az éppen aktuális államigazgatás nem a másikkal való kiegyezésre, és a vele való békében élésre sarkallta az akkor „nyeregben levőket”, hanem épp az ellenkezőjére.

A jelenlegi kormányban nem látom a szándékot, hogy e folyamatot XXI. századi, európai módon írja felül.

Arra pedig, hogy a nacionalizmus kirekesztő formáját, valamint a korrupció válogatott módjait támogassam, egészen biztosan nem tudok igent mondani.

Nemet pedig már csak azért sem, mert én magam is vágyom egy olyan világra, ahol békében megtartható olyan év, ahol a külhoni és magyarországi magyarok közösen tudnak építkezni, fejlődni, ünnepelni, hogy összetartozunk – természetesen történelemhamisítások nélkül, melyeket az ’56-os emlékévben számos esetben láttunk. Sajnos, a jövő évre nézve, nem látom biztosítottnak ezt sem – mondom ezt úgy, hogy a nemrégiben elszállított Nagy Imre szobor helyén bumlizom át majdnem minden nap, ahol akkora Trianon emlékmű épül, amekkora miatt még a szomszédos utcából is hozzá kell csapni a Vértanúk teréhez egy kis területet.

Gondolom, kitalálták: nem a por zavar ebben a történetben….

Tisztelettel várom válaszát.

 

Bősz Anett

független országgyűlési képviselő

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK