Belépek a Pártba
17 július
2019
HÍR
100 látogató

Miért könnyebb bekerülni egyetemre, mint bölcsődébe? – Bősz Anett javaslata a férőhelyek bővítésére és a fiatal anyák esélyegyenlőségére

Ha a bölcsődei férőhelyekről van szó, ígéretekkel tele van az Orbán-kormány padlása, a jól hangzó tervekből azonban eddig szinte semmi sem valósult meg. A kormányfő évértékelőjében azt ígérte, hogy 2022-re minden gyerek számára lesz bölcsődei férőhely, ehhez pedig az elkövetkező három évben 21 ezer férőhelyet adnak át. A miniszterelnök állítása azonban nem igaz, hiszen a 21 ezer férőhely helyett 80 ezerre lenne szükség, azaz Orbán ígérete – melynek megvalósulásában az elmaradt fejlesztések miatt eleve kételkedett a Bölcsődei Dolgozók Szakszervezete – csak a hiány negyedét fedezné.

Az ország 3200 települése közül jelenleg 2571 településen egyáltalán nincs férőhely, a három év alatti gyerekek több mint nyolcvan százaléka így nem is tudna bölcsődébe járni. Az Eurostat adatai szerint 88 ezer ember a bölcsődei ellátás hiánya miatt nem dolgozik Magyarországon. 

A Liberálisok egy olyan fejkvóta-rendszer bevezetését javasolják, amely lehetővé tenné, hogy magánvállalkozókat és cégeket is bevonhassanak a bölcsődei férőhelyek teremtésébe, kormányzati vagy önkormányzati ellenőrzéssel. A fejkvótát aszerint kellene meghatározni, hogy a fenntartók a szülők díjfizetési kötelezettsége nélkül is biztonsággal tudják működtetni az intézményt. Szeretnénk, ha a kormány nem csak a családi és az egyházi intézményeket helyezné előtérbe. Számos nyugat-európai példa van ugyanis arra, hogy magáncégek jól előirányzott sztenderdek mentén alapítanak bölcsődét már meglévő ingatlanokban.

Az állam láthatóan képtelen megoldani ezt a problémát, de ha nem lépünk, hamarosan a bölcsődei gondozónőkkel is csak az élelmiszerüzletek pénztáraiban fogunk találkozni. Bölcsődével pedig az álmainkban.  

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője Bősz Anett sajtótájékoztatóját élőben közvetítettük a Facebookon:  

https://www.facebook.com/boszanett.blogja/videos/394260107866581/

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
22 június 2016
HÍR
Szolidárisak vagyunk a béremelésükért küzdő önkormányzati dolgozókkal
A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal azokkal az önkormányzati dolgozókkal, akik ma munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérhelyzetükre.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.
22 április 2016
HÍR
Liberálisok a Föld napjára: A Fidesz politikájából hiányzik az előrelátás és a környezetvédelem
A Liberálisok szerint Magyarország számára szomorú ünnep a Föld napja. A Fidesz az elmúlt években háttérbe szorította a környezetvédelem ügyét, és több megbocsáthatatlan lépést is tett hazánk természeti értékeivel szemben...
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
08 június 2016
HÍR
Szent-Iványi István: Értelmetlen az osztrák-magyar adok-kapok
Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a menekültek visszaküldéséről Ausztria és hazánk vezetői között.

Videók

LiBERÁLiSOK