Belépek a Pártba
11 április
2019
HÍR
781 látogató

Matolcsy több mint egymilliárd forintot szórt el az MNB külképviseleteire

A Magyar Nemzeti Bank június elsejével bezárja azokat a külképviseleti irodáit, amiket a Liberálisok szerint meg se kellett volna nyitni. A Magyar Liberális Párt már az irodák nyitásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy értelmetlen háromfős irodákat fenntartani szerte a világban, hiszen a külföldi bankokkal való kapcsolattartást Magyarországról is kiválóan meg lehetett volna oldani. Kipereltük a jegybanktól, amit Matolcsyék el akartak titkolni. Így derült ki, hogy

  1. Párizsban közel 9000 ezer euróért, havi 2,9 millió forintért bérelt irodát az MNB; ez 432 000 euró bérleti díjat, közel 134 millió forintnyi költséget jelentett a 4 év alatt.
  2. Rómában körülbelül 6500 euróért, azaz nagyjából havi 2 millió forintért bérelt irodát a jegybank; ez 312 000 euróba, azaz több mint 100 millió forintba került négy év alatt.
  3. Hamburgban körülbelül havi 6500 eurót, négy éven keresztül pedig további 100 millió forintnyi közpénzt fizettek az irodabérlésre.

Ha a költségeket összeadjuk, a new york-i és a buenos aires-i irodákkal együtt legalább fél milliárdot szórt el a jegybank teljesen értelmetlenül luxusirodákra. Ehhez az összeghez az irodák háromfős állományát és a munkatársak lakhatását hozzá sem számoltuk: ha mindegyikük az MNB-s keresetek között átlagosnak mondható havi 1 millió forintot keresett (ez havonta 15 millió forintot, négy éven át pedig 720 millió forintot jelent), és körülbelül ugyanekkora összegért lakást is bérelt, akkor elmondhatjuk, hogy Matolcsy közel kétmilliárdnyi közpénzt költött el az MNB felszámolásra váró unortodox nemzetközi irodahálózatára.

A Liberálisok tudni szeretnék, mi értelme volt ennyi pénzt elszórni olyan külföldi irodákra, melyeknek feladatait itthonról is tökéletesen el tudták volna végezni a jegybank munkatársai. Ezért közérdekű adatigényléssel fordulunk az MNB-hez, hogy megtudjuk: pontosan mennyibe került a hat iroda fenntartása, és a munkatársak milyen munkát végeztek a külképviseleten. Meggyőződésünk, hogy Matolcsy Györgyöt politikai felelősség terheli az MNB felelőtlen pénzköltése miatt. Miért szórtak el ennyi pénzt, ha nem azért, hogy a Fidesz jól fizető állásokat biztosítson a holdudvarának?

Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányának elnöke 

Szabadai Viktor sajtótájékoztatója:

Matolcsy György több mint egymilliárd forintot szórt el teljesen értelmetlenül a jegybank felszámolásra váró külföldi irodahálózatára. Szeretnénk tudni, hogy miért költöttek el ennyi közpénzt a külképviseletekre, ezért közérdekű adatigényléssel fordulunk az MNB-hez. Szabadai Viktor sajtótájékoztatója:

Közzétette: Liberálisok – 2019. április 11., csütörtök

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK