Belépek a Pártba
16 március
2017
HÍR
488 látogató

Levél dr. Áder János köztársasági elnökhöz

Fodor Gábor országgyűlési képviselő, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok elnöke levélben kérte dr. Áder Jánost, a frissen újraválasztott köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a menedékjogi törvény módosítását. A T/13976 számú, a határőrizeti területen lefolytatott eljárás szigorításával kapcsolatos törvények módosításáról szóló, dr. Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett kormány előterjesztést a Parlament 2017. március 7-én fogadta el. A módosítás értelmében rövidebb lett a menekültügyi eljárás, továbbá a kérelmezőknek a tranzitzónában kell tartózkodniuk az eljárás ideje alatt.

Az új szabályok egyrészt azt a gyakorlatot szentesítik, amely szerint a menedékkérőket őrizetbe veszik. Ez csak egyénileg, szigorúan megvizsgált, kivételes esetekben tehető meg. Ahogyan arra a Magyar Helsinki Bizottság is felhívja a figyelmet, “Sem az uniós jog, sem az Európai Emberi Jogi Egyezmény, sem a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé a menedékkérők tömeges, egyéni vizsgálat és indokolás nélküli fogva tartását.” Tekintetbe véve, hogy jelenleg a menekültek a tranzitzónában embertelen körülmények között várják kérelmük elbírálását, az új szabályok mind jogi, mind humanitárius okokból is tarthatatlanok.

Mint ahogy azt a köztársasági elnök választás utáni nyilatkozataiban is hangsúlyozta a Liberálisok elnöke, határozottabb fellépést várnak el Áder Jánostól. Reméli, hogy a magyar törvények koherenciájának, alkotmányos egységének fenntartása, és a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében a hatáskörében álló jogi, és politikai eszközök segítségével elő fogja mozdítani a vitatott módosítások elvetését.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK