Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

19 április
2017
HÍR
163 látogató

Letelepedési kötvény végkiárusítás?

Mint az kiderült, az Magyar Kereskedelmi Bank a Letelepedési kötvények bizniszébe még az utolsó pillanatban belép.

Pontosan értjük a közgazdaságtan alapjait, így nem okoz gondot számunkra, hogy értelmezzük a Marshall-kereszt fényében a kereslet és a kínálat alakulását. Magától értetődő, hogy ha egy termékre ugrásszerűen megnő a kereslet, akkor a kínálat bővítésének érdekében könnyedén jelenhetnek meg új piaci szereplők is. Amennyiben ez a piac a letelepedési kötvények piaca, akkor viszont az alapvető közgazdaságtani összefüggések mögé is szükséges látnunk.

A letelepedési kötvények ügye ugyanis egyrészt magyar nemzetbiztonsági, másfelől viszont az Európai Unió egész területére vonatkozó kockázatot rejt magában. Az már eddig is kiderült, hogy a magyar illetékes hatóságok kapacitása súlyosan elégtelen ahhoz, hogy biztonsággal ki lehetne jelenteni, az eddig érkezett, közel 16000 (tizenhatezer) igazi gazdasági bevándorlóról, hogy nem jelentenek veszélyt, sem Magyarország, sem az Európai Unió számára. Miután efelől nem lehetünk nyugodtak, további meglapozott félelmekre adhat okot az az információ, hogy az MKB piacra lépésének hátterében valami újdonsült kötvény-vásárlási hullám kezdődött még gyorsan, a kötvények forgalmazásának szüneteltetése előtt.

Egy ilyen hullám azt jelenti, hogy az eddigi átvilágítási nehézségek csak fokozódnak, a nemzetbiztonsági garanciákat legjobb esetben is csak formálisan tudják produkálni a hatóságok, ám a gyakorlatban, érdemi szűrés egyszerűen nem tud történni.

Így tehát a kormány gyűlöletkeltő retorikájával ellentétben továbbra sem az esetlegesen a határ környékén megjelenő, segítségre szoruló menekültekben látjuk a valódi kockázatot, hanem a Rogán-kötvényekkel Európát elárasztó gazdasági bevándorlókban, akik között már eddig is feltűnt több kétes, máshol körözés alatt álló személy is. Arra gondolni sem merünk, hogy az átvilágítási folyamat nehezítése mögött esetleges orosz érdekek és utasítások állnának.

 

Sermer Ádám a Liberális Fiatalok Társasága (LiFT) elnöke

Hozzászólás


26 július 2016
HÍR
Liberálisok: A Jobbik újra a radikalizálódás útjára lépett?
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
HÍR
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók