Belépek a Pártba
03 január
2019
HÍR
490 látogató

Légből kapott ötlet a galambszárnyakon szálló agrárgazdaság

“Szárnyaló gazdaság” néven kíván húsgalamb-tenyésztési programot beindítani az agrártárca. Miközben a magyarországi állattenyésztés meghatározó ágazatai válságban vannak, a hangzatos jelszavak puffogtatásán és a Kádár-kori nosztalgia táplálásán túl semmi másra nem alkalmas ez a kezdeményezés.

Magyarországon a ‘80-as években volt igazán meghatározó a húsgalamb-tenyésztés, akkoriban egy mesterséges gazdasági környezetben országosan évi 1000 tonnát is elért az exportált mennyiség. A Kádár-rendszer gazdasági csődjét követően, amikor a galambtenyésztőknek is felvásárlói piacot biztosító ÁFÉSZ piaci körülmények között összeomlott, a galambtenyésztők döntő hányadát kitevő kis üzemméretű, családi gazdaságok is felhagytak ezzel a tevékenységgel.

Huszonnyolc évvel a rendszerváltás után az agrárszakma mai irányítóinak is meg kellene érteniük a leckét: az állami szerepvállalás növelése helyett kizárólag a tiszta piaci folyamatok eredményeznének tisztességes versenyt és biztos megélhetést a mezőgazdaságból élő családoknak.

Akár a baromfi-, akár a sertés-, akár a nyúl-, akár a kecske és a juh vagy éppen a szarvasmarha-ágazatra tekintünk, a hazai állattartók kevés kivételtől eltekintve kínkeserves helyzetben vannak – és ez elsősorban a rossz hazai birtokszerkezetnek a következménye, annak az elhibázott kárpótlási rendszernek és annak a földprivatizációnak az eredménye, amely a nagybirtokrendszer kialakítását támogatta a kis- és közepes üzemméreten gazdálkodókkal szemben a rendszerváltás hajnalán épp úgy, mint most, a NER idején.

húsgalamb-tenyészet hagymázas álmai helyett a társadalmi szolidaritás jegyében a mai magyarországi állattenyésztők számára kellene megteremteni a mindenkori államtól és kegyeltjeitől független tisztességes piaci verseny körülményeit – de ez a vágy a jelen társadalmi rendszerben galambok szárnyán tovaszálló hiú remény marad.

 

Chladek Tibor, a Liberálisok agrárszakértője, Pest megyei választmányi elnöke

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK