Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

03 január
2019
HÍR
114 látogató

Légből kapott ötlet a galambszárnyakon szálló agrárgazdaság

“Szárnyaló gazdaság” néven kíván húsgalamb-tenyésztési programot beindítani az agrártárca. Miközben a magyarországi állattenyésztés meghatározó ágazatai válságban vannak, a hangzatos jelszavak puffogtatásán és a Kádár-kori nosztalgia táplálásán túl semmi másra nem alkalmas ez a kezdeményezés.

Magyarországon a ‘80-as években volt igazán meghatározó a húsgalamb-tenyésztés, akkoriban egy mesterséges gazdasági környezetben országosan évi 1000 tonnát is elért az exportált mennyiség. A Kádár-rendszer gazdasági csődjét követően, amikor a galambtenyésztőknek is felvásárlói piacot biztosító ÁFÉSZ piaci körülmények között összeomlott, a galambtenyésztők döntő hányadát kitevő kis üzemméretű, családi gazdaságok is felhagytak ezzel a tevékenységgel.

Huszonnyolc évvel a rendszerváltás után az agrárszakma mai irányítóinak is meg kellene érteniük a leckét: az állami szerepvállalás növelése helyett kizárólag a tiszta piaci folyamatok eredményeznének tisztességes versenyt és biztos megélhetést a mezőgazdaságból élő családoknak.

Akár a baromfi-, akár a sertés-, akár a nyúl-, akár a kecske és a juh vagy éppen a szarvasmarha-ágazatra tekintünk, a hazai állattartók kevés kivételtől eltekintve kínkeserves helyzetben vannak – és ez elsősorban a rossz hazai birtokszerkezetnek a következménye, annak az elhibázott kárpótlási rendszernek és annak a földprivatizációnak az eredménye, amely a nagybirtokrendszer kialakítását támogatta a kis- és közepes üzemméreten gazdálkodókkal szemben a rendszerváltás hajnalán épp úgy, mint most, a NER idején.

húsgalamb-tenyészet hagymázas álmai helyett a társadalmi szolidaritás jegyében a mai magyarországi állattenyésztők számára kellene megteremteni a mindenkori államtól és kegyeltjeitől független tisztességes piaci verseny körülményeit – de ez a vágy a jelen társadalmi rendszerben galambok szárnyán tovaszálló hiú remény marad.

 

Chladek Tibor, a Liberálisok agrárszakértője, Pest megyei választmányi elnöke

Hozzászólás


01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
HÍR
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók