Belépek a Pártba
30 november
2017
HÍR
544 látogató

Kannabisz-legalizáció – Félnek a megbélyegzéstől, Pécsen mégis sokan bevállalták

Nagy érdeklődés övezte Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt elnökhelyettesének és Dr. Szemelyácz János addiktológus, pszichoterapeutának a kannabisz legalizációjáról szóló beszélgetését Pécsett. Bár a kormány, így a kormánysajtó továbbra sem foglalkozik a témával, a fiatal egyetemista résztvevők nagy száma is azt mutatta, hogy sokan kíváncsiak a legalizálás lehetőségeire. Ezt hangsúlyozta Sermer Ádám is, amikor elmondta: a többség azért nem beszél róla mégsem, mert fél a megbélyegzéstől, attól, hogy drogosként könyvelik el őket. Ebben számítanak úttörőnek a Liberálisok, hiszen jelenleg ez a párt képviseli egyedül azt a politikai erőt, amely nem csak beszél, de széleskörű társadalmi vitát is kezdeményez és folytat a részleges (orvosi marihuánára vonatkozó) és a teljes legalizálásról. Az elnökhelyettes kiemelte, hogy a párt párhuzamosan harcol mindkettőért.

Dr. Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus egyetértett abban, hogy a legalizálásnak lenne értelme, ennek a megvalósítása azonban azért nehéz feladat, mert a lakosság fejében úgy él a marihuána, mint súlyos toxikus szer, amire nincs szüksége a társadalomnak, amikor még az alkoholizmus gondjával sem tud megküzdeni.

Sermer Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy a tiltás nem megoldás, hiszen számtalan országban bebizonyosodott, hogy inkább negatív hatásai vannak a társadalomra: fellendítette a feketekereskedelmet, követhetetlenné váltak a pénzmozgások, bűnöző, alvilági szervezetek alakultak ki az illegális szerek terjesztésében. A Liberálisok elnökhelyettese szerint ez is mutatja, hogy a kriminalizációs rendszernek nincs elegendő visszatartó ereje, ezért van szükség a liberalizációra.

Szemelyácz a mélyszegénység, a szegregáció problémáját is felvetetette, hiszen a leszakadó régiókban a minőségi kannabisz labdába sem rúghat az ellenőrizetlen, súlyosan egészségkárosító, biofűnek nevezett szintetikus drogokkal szemben.

A beszélgetés érdekes mozzanata volt, amikor egy résztvevő azt firtatta, hogy a politikusok fogják-e a döntést meghozni a legalizáció kérdésében. Sermer Ádám szerint a felvetés rávilágít arra, hogy a társadalom nincs tisztában a többpárti demokrácia fogalmával, hiszen egy jól működő rendszerben mindig a politikusok hozzák meg a döntéseiket az állampolgárokat képviselve. Ezért is fontos, hogy működjön a fékek és ellensúlyok rendszere, és hogy a döntéshozók a társadalom minden szegmensét tudják képviselni.

Példa erre, hogy amikor a társadalom kifejezte akaratát, a hatalom meghátrált. Ez történt  a vasárnapi boltzár, a budapesti olimpia vagy a római parti mobilgát ügyében is. Mindezek ellenére Sermer Ádám szerint a magyar lakosság a passzivitásra lett nevelve, amellyel szemben a Magyar Liberális Párt igyekszik folyamatosan fellépni: gondolkodásra, információéhségre akar ösztönözni, szemben Orbán Viktorral, aki aluliskolázott, passzív állampolgárokat akar látni, olyanokat, akik megelégednek azzal, hogy otthon főzhetik a pálinkát.

Az elnökhelyettes a beszélgetés végén megjegyezte, hogy a Magyar Liberális Párt a kormánypártokkal szemben nem zsarolással akar választókat szerezni, hanem meggyőzéssel. Nem azt mondja, hogy a kannabisz legalizálása kizárólag akkor valósulhat meg, ha a pártja kormányra kerül, hanem – éppúgy, ahogy most is – ellenzékben, erős ellenszélben harcol érte a Legalizálj! kampány keretében.

Az est sikerességét nem csak a nagy érdeklődés, hanem az is jelzi, hogy a résztvevők aktívak voltak, többen elmondták véleményüket, saját tapasztalataikat. Látható, hogy az emberek kíváncsiak a legalizáció lehetőségére, sok esetben érzelmileg is tudnak azonosulni vele. A Liberálisok számára egyértelmű, hogy van értelme a szakmai vitáknak, beszélgetéseknek, hiszen egyre többen értik, érzik az ügy fontosságát. A végső cél pedig az, hogy a széleskörű társadalommal is elfogadtathassák a marihuána legális használatának lehetőségét.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK