Belépek a Pártba

Csatlakozz hozzánk, ha Te is azt szeretnéd, hogy a lakóhelyeddel kapcsolatos legfontosabb döntések helyben szülessenek meg! Most Te is tehetsz érte, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, és jobban képviseljék a helyiek érdekeit. Ha úgy érzed, tudsz ránk időt szakítani, ha van kedved részt venni rendezvények szervezésében, akciók lebonyolításában, szórólapok terjesztésében, ha úgy gondolod, tudsz nekünk segíteni céljaink elérésében: csatlakozz hozzánk, légy az aktivistánk!

11 április
2018
HÍR
143 látogató

József Attila-verssel üzenünk Orbán Viktornak a magyar költészet napján

Ötvennégy évvel ezelőtt április 11-re, József Attila születésnapjára hirdette meg az akkori hatalom a magyar költészet napját. Bátor tett volt, a puhuló diktatúra jeleit mutatta; annak a költőnek dedikálva ezt a napot, amely szenvedélyesen küzdött a szabadságért egy elnyomó rendszerben. „Jöjj el szabadság! Te szülj nekem rendet” – írta 1937-ben. És ma, fél évszázaddal később valaki a magyar miniszterelnök háza elé rajzolta fel a költő másik versét; utca hosszan húzódott a Levegőt ritmusa, rímei, üzenve a hatalomnak: Emberek, nem vadak – elmék vagyunk.

A Magyar Liberális Párt a választások után néhány nappal a szerénységről csak szónokoló, de tetteiben ezt egy cseppet sem igazoló miniszterelnöknek egy másik József Attila verssel üzen. „Sziszegve sem szolgálok aljas, nyomorító hatalmat”, fogalmazott a költő az Ars Poetica című versében. Ugyanezzel a verssel üzenünk azoknak is, akik féltik a szabadságot, a jól ismert sorral: „Én nem fogom be pörös számat.”

Mert nem foghatjuk be, mi, Liberálisok verssel, prózával, tüntetéssel, az ellenállás legkülönbözőbb formáival fogunk harcolni a szabadságért, a szabad véleményért, a demokratikus értékekért. Költészet napja ugyan, de a világhírű sakkozó, Garri Kaszparov sorait illesztjük ide: ”Ha egy nyitott társadalom nem képes megvédelmezni a polgárait, akkor nem sokáig marad nyitott. Az a társadalom, amely nem harcol a szabadságért, el fogja veszíteni azt.”

Ez a harc a választásokkal nemhogy lezárult: most kezdődik csak igazán. A magyar költészet napján tehát nem az ünnepé az első szó, de még a második sem. Nem, mert meg kell védenünk az országunkat. Erre figyelmeztet a költő is bennünket.

Hozzászólás


01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
13 augusztus 2016
HÍR
A Liberálisok aktív részvételre buzdítják az ellenzéki szavazókat
A Liberálisok arra kérik az európai értékek iránt elkötelezett szavazókat, hogy ne kockáztassák hazánk uniós tagságát tétlenséggel. Aktív részvételükkel járuljanak hozzá, hogy Magyarország továbbra is az unió tagja maradhasson.
13 július 2016
HÍR
Liberálisok: Magyarország veszít az UBER távozásával
A Liberálisok csalódottan fogadják az Uber döntését, mely szerint felfüggesztik tevékenységüket Magyarországon. Ugyanakkor megértjük a cég vezetését, hiszen nem volt semmiféle valós kormányzati szándék a megegyezésre.
29 június 2016
HÍR
Sem Volner, sem mások szabadságjoga nem lehet politikai játékszer
A Liberálisok elítélnek minden személyiségi és alkotmányos jog elleni cselekményt, történjen az bárkivel, legyen annak elszenvedője egy egyszerű állampolgár, vagy egy országgyűlési képviselő.
19 április 2016
HÍR
Európa menekültpolitikája áll a Liberálisok brüsszeli tárgyalássorozatának középpontjában
Brüsszelben tárgyal ma az ALDE vezető tisztségviselőivel Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. A tárgyalások középpontjában az EU menekültpolitikája áll.

Események

Videók