Belépek a Pártba
11 április
2018
HÍR
420 látogató

József Attila-verssel üzenünk Orbán Viktornak a magyar költészet napján

Ötvennégy évvel ezelőtt április 11-re, József Attila születésnapjára hirdette meg az akkori hatalom a magyar költészet napját. Bátor tett volt, a puhuló diktatúra jeleit mutatta; annak a költőnek dedikálva ezt a napot, amely szenvedélyesen küzdött a szabadságért egy elnyomó rendszerben. „Jöjj el szabadság! Te szülj nekem rendet” – írta 1937-ben. És ma, fél évszázaddal később valaki a magyar miniszterelnök háza elé rajzolta fel a költő másik versét; utca hosszan húzódott a Levegőt ritmusa, rímei, üzenve a hatalomnak: Emberek, nem vadak – elmék vagyunk.

A Magyar Liberális Párt a választások után néhány nappal a szerénységről csak szónokoló, de tetteiben ezt egy cseppet sem igazoló miniszterelnöknek egy másik József Attila verssel üzen. „Sziszegve sem szolgálok aljas, nyomorító hatalmat”, fogalmazott a költő az Ars Poetica című versében. Ugyanezzel a verssel üzenünk azoknak is, akik féltik a szabadságot, a jól ismert sorral: „Én nem fogom be pörös számat.”

Mert nem foghatjuk be, mi, Liberálisok verssel, prózával, tüntetéssel, az ellenállás legkülönbözőbb formáival fogunk harcolni a szabadságért, a szabad véleményért, a demokratikus értékekért. Költészet napja ugyan, de a világhírű sakkozó, Garri Kaszparov sorait illesztjük ide: ”Ha egy nyitott társadalom nem képes megvédelmezni a polgárait, akkor nem sokáig marad nyitott. Az a társadalom, amely nem harcol a szabadságért, el fogja veszíteni azt.”

Ez a harc a választásokkal nemhogy lezárult: most kezdődik csak igazán. A magyar költészet napján tehát nem az ünnepé az első szó, de még a második sem. Nem, mert meg kell védenünk az országunkat. Erre figyelmeztet a költő is bennünket.

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK