Belépek a Pártba
16 március
2017
HÍR
387 látogató

Hollandiai választások : megtört a populizmus lendülete

Budapest, 2017. március 16., csütörtök (MTI) – A Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusa nagyon pozitívnak nevezte a hollandiai választások eredményét, amit úgy értékelt, hogy “megtört a populizmus lendülete, megkezdődött a kijózanodás”.

Szent-Iványi István csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Hollandiában végre feltartóztatták az EU-, az idegen- és a bevándorlásellenességet.
A legutolsó közvélemény-kutatások már utaltak arra, hogy valószínűleg a liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nyer, de a felmérések csak kis előnyt mutattak, tehát ilyen szempontból meglepetés volt a végeredmény. Különösen azért, mert egy évvel ezelőtt még magasan vezette a felméréseket Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártja – mondta a politikus.
Ez azt jelenti, hogy van egy kijózanodás Európában, az emberek a hangzatos szólamok mögött felfedezték a csalást, a hazugságot, és azoknak szavaztak bizalmat, akik a stabilitást és a kiszámíthatóságot képviselik – fogalmazott. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy Mark Rutte liberális miniszterelnök pártja nyert, ahogy amiatt is, hogy szintén jól szerepelt a kisebbik liberális párt, a D66 is.
Trendfordulóról igazán akkor lehet majd beszélni, ha a francia választás eredményeit is megismerjük – közölte, hangsúlyozva, azt reméli, hogy ott háttérbe fog szorulni a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front.
A kiugróan magas, közel 82 százalékos részvételről azt mondta, az emberek látták, hogy nagyon nagy, Hollandián is túlmutató a tét, és amikor megérzik, hogy a demokrácia kerül veszélybe, akkor sokan szavaznak.
Hollandiában szerdán tartottak parlamenti választásokat, amelyen Mark Rutte holland miniszterelnök vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért a szavazatok 21 százalékát megszerezve győzött és messze megelőzte Geert Wilders második helyen végzett bevándorlásellenes Szabadságpártját, amely 13 százalékot kapott. Ezzel a 150 fős parlamentben a VVD várhatóan 32, a PVV pedig 19 képviselői mandátumot tudhat magáénak.
Előzetes adatok szerint a kereszténydemokrata párt (CDA) és a liberális D66 is 19-19 helyet szerzett a Geert Wilders vezette PVV-hez hasonlóan, a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) 16-ot, a szocialisták 14-et, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) kilencet, a Keresztény Unió (CU) pedig hatot. A végleges eredményt március 21-én teszik közzé.

 

Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

02 október 2020
HÍR
Freedom, opportunity, prosperity: the Liberal vision for the future of Europe
01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
25 október 2019
HÍR
Szabadai Viktor benyújtja a taxizásról szóló javaslatait a Karácsony-féle városvezetésnek
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
02 április 2020
HÍR
Új taxirendeletet javaslunk a járvány idején
30 május 2020
HÍR
Szabadai Viktor: Tarlós bűne a Lánchíd állapota – A bukott főpolgármester milliókat kap a budapesti vezetés támadásáért
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.

Videók

LiBERÁLiSOK