Belépek a Pártba
25 március
2019
HÍR
270 látogató

Hadat üzen a magyarországi tejfogyasztóknak az agrárkamara

A Tej Terméktanács és az Agrárkamara a tejpiaci folyamatokba történő beavatkozása a tej fogyasztói árának növekedését vonhatja maga után, ami ellentétes a magyarországi fogyasztók érdekével.
Mint ismeretes, a Penny Market a magyarországinál olcsóbb szlovák tejet hozott forgalomba 135 Forintos literenkénti akciós áron. Ennek hatására a Tej Terméktanács és a Nemzeti Agrárkamara demonstrációt hirdetett keddre az áruházlánc alsónémedi központja elé, azt követelve, hogy a Penny Market vonja vissza ezt az akciót.
Úgy tűnik lassan 15 esztendőnyi EU-tagság után sem sikerült a hazai agrárgazdaság irányítóinak megértenie a közös európai piac működésének alapelveit, így például a tőke, a munkaerő és az áruk szabad áramlását. A szlovák tej – hasonlóan a más EU tagországokból érkező élelmiszerekhez – hozzájárul ahhoz, hogy növekedjen a piaci verseny és ennek következtében tartósan alacsonyak maradjanak a fogyasztói árak. Ennek szemléletes példája a Penny Market által forgalmazott import tej.
Az áruházlánc árképzése elleni tiltakozással a Tej Terméktanács és az agrárkamara valójában a tej fogyasztói árának növelését követeli, ez pedig homlokegyenest ellenkezik a magyarországi fogyasztók, a vásárlók érdekeivel.
Az Agrárkamarának nem feladata a szabadpiaci folyamatokba történő beavatkozás így a tej piaci árának meghatározása sem – ehelyett az Agrárminisztériummal együttműködve azon kellene dolgoznia, hogy a rendelkezésre álló nemzeti és Európai Uniós források megfelelő felhasználásával növeljék a magyarországi tejtermelők versenyképességét és hatékonyságát, hogy meg tudják állni a helyüket az EU közös piacán a más uniós tagországokban élő tejtermelőkkel folytatott árversenyben.
Chladek Tibor
a Liberálisok Pest megyei választmányi elnöke, 
a párt agrárszakértője
Hozzászólás


Események

Népszerű posztok

01 október 2018
HÍR
Korrupció gyanújának árnyéka vetül a hernádi sportpályára
19 november 2015
HÍR
Mától tagjai vagyunk az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének!
25 június 2016
HÍR
Veszélyben a magyar szabadság
A magyar szabadság napján azt követeljük, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza a kvótanépszavazás tervét, de ha erre nem hajlandó, akkor a referendumon az IGEN szavazattal az unió egysége, hazánk uniós tagsága mellett kell kiállni.
22 június 2016
HÍR
Szolidárisak vagyunk a béremelésükért küzdő önkormányzati dolgozókkal
A Magyar Liberális Párt szolidaritást vállal azokkal az önkormányzati dolgozókkal, akik ma munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérhelyzetükre.
30 június 2016
HÍR
Farkas Flóriánnak vállalnia kell tettei következményeit
Farkas Flórián tevékenységét nem egyszerűen botrányok kísérik, hanem köztörvényes bűncselekmények gyanúja.
22 április 2016
HÍR
Liberálisok a Föld napjára: A Fidesz politikájából hiányzik az előrelátás és a környezetvédelem
A Liberálisok szerint Magyarország számára szomorú ünnep a Föld napja. A Fidesz az elmúlt években háttérbe szorította a környezetvédelem ügyét, és több megbocsáthatatlan lépést is tett hazánk természeti értékeivel szemben...
30 május 2016
HÍR
A szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra
A Magyar Liberális Párt üdvözli az osztrák szövetségi elnökválasztás végeredményét, miszerint szoros küzdelemben, de egyértelműen Alexander Van der Bellen független jelölt győzött Norbert Hofer, a szélsőjobboldali FPŐ jelöltjével szemben.
08 június 2016
HÍR
Szent-Iványi István: Értelmetlen az osztrák-magyar adok-kapok
Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a menekültek visszaküldéséről Ausztria és hazánk vezetői között.

Videók

LiBERÁLiSOK